Svećenički dan Šibenske biskupije. Sjećanje na ubijene svećenike u Drugom svjetskom ratu.

Ovogodišnji svećenički dan Šibenske biskupije održan je u srijedu 1. lipnja. Svećenici predvođeni biskupom Tomislavom Rogićem krenuli su brodom iz šibenske luke na otok Dvainku, mjesto stradanja trojice svećenika ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

Don Ivo Jurčev,  don Ante Jurićev i don Ivo Šarić su u Drugom svjetskom ratu mučki su ubijeni od strane četnika. Prva dva ubijena su 22. svibnja 1944. godine na otoku Dvainka, a njihova tijela su bačena u more. Don Ivo Šarić ubijen je 2. lipnja iste godine na brodu koji je išao od Primoštena prema Zablaću u blizini otoka Dvainka Tijelo mu je također bačeno u more, te se ne zna za grob svoj trojici mučenika.

Prije same molitve odriješenja, umirovljeni svećenik don Stipe Perkov upoznao je subraću sa događajima 1944. godine. Svećenici mučenici bili su predani Crkvi i evanđelju, ubijeni su samo zato što su bili svećenici Katoličke Crkve. Nisu bili žrtve komunističkog terora već su nastradali od velikosrpske ruke. Ubili su ih lokalni dalmatinski četnici, kazao je don Stipe Perkov. Ukazao je kako je mučeništvo kao svjedočanstvo uvijek aktualno. Žrtva se ne može zaboraviti i ona uvijek rodi plodom. Od prolivene svećeničke krvi i mi danas crpimo vjeru i snagu kako bi mogli u kušnjama današnjeg vremena izdržati, i ako treba i žrtvovati se.

Biskup Rogić također je naglasio važnost svećeničkog mučeništva. Danas smo se spomenuli devet svećenika i dvanaest redovnika ubijenih u Drugom svjetskom ratu. Želimo da ovo bude dan siječanja, čuvanja uspomena na žrtve koje su stradale u teškim okolnostima,  a stradali su jer su bili Kristu odani. Jako je vrijedno da ih ne zaboravimo i da nam oni budu poticaj za čvrstu vjeru u trećem tisućljeću, kazao je biskup Rogić.

U nastavku svećeničkog dana svećenici su posjetili tvrđavu sv. Nikole i pustinjačku kapelicu svetog Ante opata, koja se nalazi u šibenskom kanalu.

Pogledajte još

U župi Sv. Nikole Tavelića Sitno Donje u zaseoku Radnići održana je korizmena pobožnost križnog puta na otvorenom

U petak, 17. ožujka 2023. godine, u zaseoku Radnići koji pripada župi Sv. Nikole Tavelića …

Proslavljen sveti Josip – nebeski zaštitnik Katoličke osnovne škole.

Sveti Josip, nebeski zaštitnik Katoličke osnovne škole iz Šibenika i Dan škole proslavljeni su u …

U Kninu održano županijsko (biskupijsko) natjecanje iz vjeronauka.

U OŠ dr. Franje Tuđmana u Kninu u četvrtak 16. ožujka 2023. održana je županijska …