Stručni skup za vjeroučitelje na temu „Prenošenje vjere mladima danas“

U subotu, 30. ožujka 2019., u prostorima Katoličke osnovne škole u Šibeniku, s početkom u 9,00 sati, održan je stručni skup za vjeroučitelje na temu Prenošenje vjere mladima danas, u organizaciji Katehetskog ureda šibenske biskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje – podružnica Split.

Skup je započeo molitvom koju je pripremio vjeroučitelj Mario Preden. Predstojnica Katehetskog ureda s. Jakica Vuco pozdravila je sve prisutne, a zatim se otac biskup u miru Ante Ivas, lijepim riječima i u molitvi prisjetio nedavno preminulog kolege Tea Matijaša, podsjetivši na njegov rad. Vjeroučiteljima se zatim, ispred AZZO-a obratila i viša savjetnica za vjeronauk Sabina Marunčić, naglašavajući da će uza sve novine u školskom sustavu, koje se uvode od slijedeće školske godine, nastaviti živjeti sve ono dobro u dosadašnjem radu vjeroučitelja.

Prvo predavanje na temu Vjera i religioznost u adolescenata i mladih – teološko-sociološki pogled, izložila je članica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, prof.dr.sc. Valentina Mandarić, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i predstojnica Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije. U svom izlaganju krenula je od tvrdnje kako u vremenu u kojem živimo; obilježenom brzim promjenama, potpunim slobodama, stalnom izloženošću medijima i u medijima (allways on), mladima nije lako. I sama definicija mlade populacije terminološki je promijenjena; dok Sinoda mladost definira kao razdoblje između 16 i 29 godina, neki autori govore o mladosti do 35., čak 40. godine. U tom svijetu brzih promjena, potrebno je najprije tražiti ključ kako upoznati svijet današnjeg mladog čovjeka, tj. upoznati kulturu u kojoj živi,“uroniti“ u današnju stvarnost. Živimo u vremenu u kojem su u pitanje dovedeni temeljni pojmovi kršćanske antropologije(obitelj, spolnost, brak), koji doživljavaju reinterpretaciju i traže novi pristup. Pastoral mladih traži nove, adekvatnije načine prenošenja vjere, u povezanosti sa stvarnošću današnjih mladih. Upravo sami mladi u svojim kritičkim promišljanjima zamjeraju u Crkvi sporost u promjenama i prihvaćanju novoga, te predstavljanje vjere kao nečega što je suprotno svjetovnoj stvarnosti. Put prenošenja vjere mladima danas vidi u povezivanju građanske kulture s kršćanskom, podsjećajući na riječi Evangelii gaudium: „Odrasli su dužni strpljivo ih slušati, razumjeti njihove nemire i zahtjeve, naučiti govoriti jezik koji oni razumiju“. Ključno u prenošenju vjere svakako bi trebalo ostati istinito svjedočanstvo zrelih, odraslih vjernika,pružanje primjera što znači biti odrastao vjernik. Nakon ovog poticajnog izlaganja slijedila je rasprava; veliki broj sudionika rasprave potvrdio je zanimljivost i aktualnost teme.

Poslije kratke stanke drugo izlaganje Prenošenje vjere mladima u svijetlu održane Sinode o mladima, vjeri i razlučivanju zvanja imao je mr.sc. mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski. U svom izlaganju najprije je pošao od načina kako danas živjeti kršćansku vjeru i kako Riječ Božju približiti mladima. Uz one tradicionalne pristupe koji vode računa o govoru koji je primijeren mentalitetu, izazovan, usmjeren na odgovarajući način dobnim i interesnim skupinama, ističe sam lik animatora, njegovu raspoloživost onima kojima je upućen, važnost osobnih kontakata. U tom radu treba zaboraviti na procjenjivanje uspješnosti, jer obilježje mladosti je nestalnost, promjenjivost. Na nama je da im pomognemo na putu nudeći im ideale i vodeći ih temeljnoj spoznaji u životu: Bog nas voli! Biskup Tomislav izložio je zatim svoje iskustvo i doživljaj u radu XV. Redovne opće Biskupske sinode na temu „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“ koja je zasjedala od 3.-28.10. 2018. u Vatikanu. Istaknuo je kako se Sinoda odvijala u ozračju otvorenosti i uz sudjelovanje mladih. U završnom dokumentu, u prvom dijelu naglašava se stav osluškivanja mladih i vremena u kojem živimo, drugi dio je prizivanje novog događaja Duhova koji će mladima otvoriti oči za Krista koji hoda uz njih, dok treći dio naglašava trajnu mladost Crkve i njenu misijsku usmjerenost.

 

Završni dio stručnog skupa bio je okrugli stol na temu: Pastoralno –katehetski modeli rada s mladima. Svoja iskustva u radu iznio je najprije Zvonimir Bilušić koji je govorio o svojoj formaciji kao animatora i radu s mladima kroz projekte Animatori i Modrave. Naglašava važnost davanja odgovornosti mladima za njihovu vjerničku formaciju, što svakako potvrđuje ono izneseno u izlaganjima predavača. Sljedeće izlaganje imala je s.Renata Azinović koja je podijelila svoje iskustvo rada s mladima, posvećene osobe. Najprije je kratko iznijela povijesni pregled rada s mladima Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, koji je od početnog konteplativnog, preko uključenosti u pastoralni rad zaživio i kroz aktivnosti koje setre iniciraju. Donijela je svoje iskustvo rada s mladima prema koncepciji susreta mladih po dobnim skupinama. O odgoju mladih kroz izvannastavni i izvanškolski angažman govorio je s puno entuzijazma vjeroučitelj Ivan Skočić. On je predstavio aktivnost Skauti, koju je u Hrvatskoj započeo vjeroučitelj Marin Miletić u Riječkoj biskupiji, a nakon početnih poteškoća zaživila je u Šibenskoj biskupiji u župama Katedrala, Vodice i Njivice. Vjeroučitelj je govorio o radu skauta kroz geslo, ciljeve i aktivnosti, u koje osobno unosi izniman angažman i posvećenost. Završno izlaganje o odgoju u vjeri mladih putem suvremenih medija, bilo je ono fra Jerka Kolovrata. Pošavši od tvrdnje o isprepletenosti realnog i virtualnog svijeta danas, naglasio je važnost spremnosti onih koji rade s mladima, da upoznaju medije, jer su oni neodvojivi od života mladih današnjice, njihova identiteta. Crkva bi trebala prihvatiti svijet medija kao neizbježan alat za novu evangelizaciju i iskoristiti medije kao priliku ne samo za prenošenje informacija, već i za formiranje (mladih).

Današnji skup u svojoj je zamisli nezaobilazna tema danas, koju su predavači i sudionici donijeli na aktualan, poticajan i zanimljiv način.

 

izvor: http://katehetski-si.com.hr

Pogledajte još

Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. svibnja u prostorijama svetišta …

Gospa od Loreta proslavljena u Primoštenu.

…od 1. svibnja do 9. svibnja, svaku večer u župnoj crkvi sv. Jurja, na Gospinu …

Svetkovina Uzašašća proslavljena u župi Grebaštica.

Uzašašće Gospodinovo ili Križi, u četvrtak 9. svibnja svečano je proslavljeno u župi Grebaštica.  Prije …