Stepinčevo proslavljeno u Srimi. Kardinal Stepinac bio i ostao zapaljena svjetiljka koja razgoni tamu, kompas koji jasno pokazuje put.

Blagdan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u Srimi, župi Šibenske biskupije kojoj je bl. Stepinac nebeski zaštitnik. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je župnik Srime don Anto Pavlović i još dvadesetak svećenika. Uz domaće vjernike na misnom slavlju sudjelovali su i hodočasnici iz Šibenika i Vodica. Preko slavlja pjevao je zbor župe Široki Brijeg pod vodstvom sestre Mire Majić.

Biskup Tomislav Rogić u homiliji kazao je kako blaženi kardinal Alojzije Stepinac bio i ostao zapaljena svjetiljka koja razgoni tamu, svjetionik koji upozorava, kompas koji jasno pokazuje put. Možda da u to razmišljanje krenemo preispitujući naše vrijeme i okolnosti u kojima živimo. Puno je nesigurnosti i neizvjesnosti, svojevrsne dezorijentiranosti, a ponajgore što se nameće pesimizam i besciljnost. Kao da je sve oko nas okrenuto nekakvoj propasti, gotovo besmislu. Čovjek bi htio biti apsolutan slobodan od svake zadatosti, bilo po svom rodu i spolu, bilo po svojoj vjeri, kulturi i zavičaju. Kao da ničim ne želi biti određen i želi da mu sve bude dopušteno. Odbacuju se prirodni i Božji zakoni. Egocentričnost, usmjerenost samo na sebe i svoje prohtjeve postavlja se kao glavna norma. Vrijediš koliko si stekao, koliko si nečega možeš priuštiti… Takvi vjetrovi pušu po svijetu, pa onda i u našim stranama. Obitelj kao od Boga zamišljena zajednica, prihvaćanje života, odnosi roditelj – djeca, ponovno je na vjetrometini. I sama slika čovjeka kao odraz Božjega bića stvorenog za vječnost pokušava se još više zamutiti. Prirodne katastrofe, potresi i bolesti, ratna razaranja i sijanje mržnje prema drugom čovjeku unose nemir u dušu. – Vjernička duša pita se što mi je činiti? – Tu iznova progovara, svijetli, potiče i zagovara blaženi Stepinac!

Potom je ukazao kako blaženi Stepinac svojim primjerom pokazuje kako prihvatiti kušnju, ostati vjeran u kušnjama života, izdržati u protivštinama snagom vjere i neograničenog pouzdanja u Boga. „Tražio je i prihvaćao Božju volju, kako reče blagopokojni papa Benedikt XVI.: „u svom je životu uvijek čvrsto upravljao pogled na Isusa, Njemu se uvijek suobličavao, sve do toga da je postao živa slika Krista, pa i Krista. Sve to rečeno je u njegovu biskupskom i životnom geslu: U tebe se Gospodine uzdam! – Ako to nisu samo riječi, ako to postane i naš životni stav, naše predanje u Božje ruke i uvjerenje iz kojega djelujemo u životu, drugačije ćemo gledati na sve izazove, kušnje i protivštine života kojima smo i mi okruženi“.

Blaženi Alojzije Stepinac slijedi Krista. Ne bježi iz svoga časa, ne proklinje sudbinu, kako se to obično kaže. Prihvaća ulogu koju mu je Bog povjerio i samo uzdajući se Gospodina, živi ju do kraja. Snaga vjere i pouzdanja očituje se u poniznom prihvaćanju križa. Čini mi se da je upravo to danas najpotrebnije čovjeku vjerniku današnjice. Prihvatiti vrijeme i kušnje u koje smo mi stavljeni ne misleći da su teže i gore nego one koji su prošli drugi prije nas. Dionica puta koju je nama povjerio Bog traži novo svjedočanstvo vjere i pouzdanja. Kušnje i izazove našeg vremena samo vjerom u Boga možemo pobijediti, kazao je biskup Rogić.

Ukazao je kako je kardinal Stepinac dnevno molio sva tri otajstva Gospine krunice. Za njega je krunica “molitva jednostavna, utješna i moćna.” Toliko je bio pobožan Majci Božjoj. Zato nam blaženi Stepinac i danas poručuje: čvrsto stojte u Gospodinu, samo na tom temelju možete graditi vedriju budućnost za svoju djecu, sretnije svoje dane i konačnu blaženu vječnost. Pa i kad nam nije jasno kamo ide ovaj svijet, kako ću se nositi sa svojim osobnim brigama i problemima, bolesti, neizvjesnostima ili drugim nevoljama. I tada ostaje vjera da Bog sve vodi i svime upravlja! Neka nas prati Stepinčev zagovor da i mi u tome uspijemo, zaključio je biskup Rogić homiliju.

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …