Sitno (Radnići): Križni put na otvorenom

U petak 15. ožujka 2024. u zaseoku Radnići, koji pripada Župi sv. Nikole Tavelića Sitno Donje, održana je korizmena pobožnost križnog puta na otvorenom. U pobožnosti je sudjelovalo oko sto vjernika. Pobožnost je predvodio župnik fra Mladen Kovačević. Na ovom mjestu križni put moli se od 2012. godine, a od tada u toj korizmenoj pobožnosti rado sudjeluju župljani i vjernici iz susjednih župa. Ove godine bio je prisutan  veći broj mladih i obitelji sa djecom, što je veliki poticaj u očuvanju ove pobožnosti u ovom kraju Dalmatinske zagore. Postaje križnog puta su čitane  iz knjižice  “Hrabri budite – ja sam pobijedio svijet“  autora fra Tomislava Brekala.

Petnaest postaja križnog puta tvore izvorne rustikalne metalne skulpture učvršćene na ogromne prirodne kamene blokove neuobičajenih oblika koji sami po sebi predstavljaju svojevrsne skulpture. Postaje su postavljene na velikoj uzbrdici koja vodi od ceste Split-Drniš prema samom zaseoku na vrhu brda, s postajom uskrsnuća u središtu mjesta. Smještene su uz skromni lokalni put, u iznimno škrtome kamenitom okružju, usred okolnog trnja, drače i kupine.

Ovaj križni put jasno simbolizira ne samo povijesno teški i vjernički život u tipičnom krajoliku Dalmatinske zagore, već nadasve nepokolebljivu vjeru vjerničkog puka da nakon trnovitoga životnog puta slijedi uskrsnuće u Kristu. Put križa uistinu je jedini put koji vodi uskrsnuću i vječnom životu.

Nakon završenog križnog puta upriličeno je druženje župljana i ostalih vjernika koji su sudjelovali u ovoj pobožnosti.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …