Šibenska Cvjetnica: “Isusova smrt treba nas potresti, izazvati na odgovor ljubavi”.

„Vjernička duša mora zanijemiti i otkrivati kolikom nas je ljubavlju Bog ljubio. Bog daruje svoga Sina – dopušta da dospije na križ, među dva razbojnika. Sin Božji potpuno je ponižen i osramoćen, izmučen i unakažen“, rekao je na Cvjetnicu 10. travnja, šibenski biskup Tomislav Rogić vjernicima župa grada Šibenika koji su se u velikom broju okupili na Trgu Pavla Šubića s maslinovim grančicama u rukama. Nakon blagoslova  grančica, procesija predvođena biskupom i svećenicima krenula je  prema katedrali sv. Jakova u kojoj je biskup Rogić predvodio misno slavlje.

Vjerovati u Krista ne znači uspjeti izbjeći ili pobjeći od poniženja, trpljenja i napora, nego omogućuje dati smisao svemu što nas u životu sustigne. Znači da preko trpljenja možemo naći put koji nas vodi Bogu u njegovo vječno kraljevstvo. Tim putem prošao je Raspeti Isus. Podno križa Kristova shvaćamo ozbiljnost života. Isus je znao što se ima dogoditi, ali je sve prihvatio dragovoljno.

Isusova smrt treba nas potresti, izazvati na odgovor ljubavi. Ljubav prema Bogu, prema bratu čovjeku – svakom čovjeku jer Krist umire za spasenje svih. Kristova smrt ujedinjuje one koji u njega vjeruju u bratsku zajednicu, u Crkvu koja se želi darovati za druge kao što je to Krist učinio. Kao Božja djeca kršteni smo u Kristovu smrt i uskrsnuće. Nasljedujući Krista raspetoga znati voljeti druge i u trenucima vlastitog trpljenja. Nikada se ne odreći ljubavi, dobrote, milosrđa koju Isus posvjedoči.

Muka Gospodina našega Isusa Krista pokazuje što Bog od čovjeka očekuje:  da uvidi koliko je Bog na njegovoj strani, da ga poziva da se promijeni, ne silom zakona nego uzvraćene ljubavi, da čovjek nauči ljubiti ( i u boli,  i u žrtvi), da čovjek nauči živjeti životom za drugoga jer ga tako ovaj život vodi u vječni život s Bogom gdje boli više nema, gdje je savršenstvo istine, dobrote i ljubavi. Raspeti Spasitelju nauči nas živjeti, nauči nas moliti, nauči nas ljubiti, zaključio je biskup Rogić.

Preko misnog slavlja pjevao je mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Tekst evanđelista iz Muke po Luki pjevao je đakon don Šime Pleadin, a Isusove riječi generalni vikar mons. Marinko Mlakić.

Pogledajte još

Blagdan sv. Antuna pustinjaka proslavljen je u Buliću.

U malom i lijepom mjestu Bulić, koje pripada župi sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u …

U župi Čvrljevo proslavljen blagdan Imena Isusova

U župi Čvrljevo je u nedjelju, 15. siječnja proslavljen svetkovina Imena Isusova kojemu je posvećena …

Proslavom Imena Isusova u crkvi Gospe van Grada zaključeno je Božićno liturgijsko vrijeme u gradu Šibeniku.

U šibenskoj gradskoj župi Varoš u subotu 14. siječnja prema starom katoličkom kalendaru proslavljen je …