Sahranjen don Dražan Bagić. Obrede i misu zadušnicu predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Sprovodni obredi za preminulog svećenika Šibenske biskupije don Dražana Bagića koji je preminuo u četvrtak 25. travnja, održani su u ponedjeljak 29. travnja u crkvi  svetog Martina u Mratovu u župi Promina. Obrede i misu zadušnicu predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz sudjelovanje umirovljenog biskupa Ante Ivasa i dvadesetak svećenika.

U homilji biskup Rogić nagalasio je kako vjera u uskrsnuće predstavlja najveću životnu snagu jer u životu računamo s Bogom, na njega se oslanjamo i k njemu idemo. Za vjernika, onda i za svećenika ponaosob, život je samo dio vječnosti koji smo proživjeli na zemlji. Smrt nije točka, nego svevišnji Bog stavlja dvotočku, nastavlja se život u krilu nebeskog Oca iz kojeg smo potekli, po daru života i njegovoj zamisli, a po smrti k njemu se vraćamo. Grob, koji je trebao biti konačna točka na Isusov život, na sve što je govorio i činio, sve što je podnio, ostaje prazan grob.

Don Dražan, posljednjih je pet godina bolovao, nosio je križ trpljenja za koji vjerujemo da je bio njegov posljednji zadatak koji mu je Bog namijenio. Svoj svećenički život sproveo je na više župa Šibenske biskupije, a prvih godina svoga služenja posvetio je našim ljudima u inozemstvu, po Hrvatskim katoličkim misijama. Pošao je kamo su ga slali i vršio svoje poslanje s žarom kako je najbolje mogao i znao oslanjajući se na Boga, njegovu milost i providnost, poručio je biskup Rogić.

Na kraju slavlja životopis preminulog svećenika pročitao je generalni vikar mons. Marinko Mlakić.

Don Dražan Bagić rođen je 5. siječnja 1940. Godine u Bogatiću, u župi Promina od roditelja Mile i Nedjeljke r. Perica, kao posljednje od njihovih troje djece. Osnovnu školu pohađao je u Bogatiću i Oklaju. Nakon toga odlazi u Bol na Braču gdje upisuje klasičnu dominikansku gimnaziju, koju završava 1960. g. te stupa u novicijat Hrvatske dominikanske provincije. Po završetku novicijata u Dubrovniku studira filozofiju (1963-66.) a zatim teologiju na KBF-u u Zagrebu (1966-69.). Sveti red primio je kao dominikanac 29. lipnja 1968. godine u zagrebačkoj katedrali. Zaredio ga je pomoćni zagrebački biskup Franjo Kuharić. Od 1970. do 1978. godine don Dražan je svećeničku službu vršio u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj. Po povratku u Domovinu u Zagrebu je od 1978 do 1983. službovao kao rektor kapele Ranjenog Isusa i ekonom dominikanskog samostana u Borongaju. Imenovan je 1983. godine župnikom u Bolu na Braču. Na vlastitu želju 8. travnja 1985. godine uz sporazum dominikanskog provincijala i šibenskog biskupa don Draržan dolazi u svoju rodnu Šibensku biskupiju. Po dolasku preuzima upravljanje župama Mandalina i Zablaće, a 1987. godine uz ove dvije župe preuzima i župu Srca Isusova u Šibeniku na Baldekinu te postaje župnik-moderator tih triju župa koje vodi uz druge svećenike.

Od 1989 do 2000. godine vrši službu župnika u župi Tribunj odakle jedno vrijeme poslužuje i župu Raslina. Župe Žirje i Kaprije preuzima 2000. godine, te slavljenje dnevne mise samostanu sestara milosrdnica u Šibeniku. Ove službe vrši do siječnja 2014. godine kada zbog bolesti odlazi Svećenički dom.

Pogledajte još

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rogoznica

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici bio je u petak, 9. veljače …