Provaljeno u crkvu svetog Mihovila na brdu Vršine između grada Šibenika i sela Dubrava

Starodrevna crkvica sv. Mihovila što se nalazi na vrhu brda Vršine između grada Šibenika i sela Dubrava potječe iz 15. st. i pripada župi Gospe od Zdravlja Dubrava. Crkva je „spomenik kulture“ a oko nje se nalazi staro groblje gdje su župljani svoje pokojne sahranjivali sve do 1915. godine.

Prva provala se dogodila vjerojatno u noći uoči 21. veljače 2022. god. Drznici su silom odvalili vrata i iz crkve iznijeli dvije dosta velike drvene klupe, iscijepali ih i naložili na ognju odmah ispred crkvenih vrata. Po crkvi su razbacali ono nešto svari koje su bile unutra. Na pročelju crkve su napisali neke nejasne crteže i znakove. Na mjestu događaja je bila šibenska policija i obavila očevid. Mi smo potom  popravili bravu i crkvu zatvorili.

Mjesec dana kasnije, 19. ožujka, dojavljena nam je nova provala u istu crkvu. Opet su silom provali na glavna vrata. Ovaj put su upalili oganj odmah uz crkvu s južne stane, iz crkve uzeli preostale tri klupe iscijepali ih i naložili. Vatru su naložili iznad jednog starog groba koji je bio djelomično otvoren. Na vanjskim pragovima su napisali neka ćirilska slova, a na zidu crkve unutra veliki kukasti križ. Oko vatre su nanijeli i neka obrađena kamenja koja su bila oko crkve i oštetili ih. Vjerojatno su tu bili cijelu noć jer mi je netko rekao da je ujutro ranu čuo zvonjavu zvona te crkve.

Ista policija je opet bila na mjestu događaja i obavila očevid. Nadamo se da će ovaj put pronaći te drske i bogohulne zločince.

Želio bih podsjetiti da su slični lopovi 11. 06. 2017. provalili u našu župnu crkvu Gospe od Zdravlja u Dubravi. Razbili su ulazna vrata, obečastili Svetohranište, Gospinu sliku i pokrali moćnik, zlatni kalež, križ i druge stvari. Sve je prijavljeno policiji, učinili su očevid, ali do danas nikoga nisu pronašli. Sve je ovo tužno i tragično. Može li se stati na kraj takvim zlikovcima?

fra Žarko Maretić

Pogledajte još

Blagdan sv. Antuna pustinjaka proslavljen je u Buliću.

U malom i lijepom mjestu Bulić, koje pripada župi sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u …

U župi Čvrljevo proslavljen blagdan Imena Isusova

U župi Čvrljevo je u nedjelju, 15. siječnja proslavljen svetkovina Imena Isusova kojemu je posvećena …

Proslavom Imena Isusova u crkvi Gospe van Grada zaključeno je Božićno liturgijsko vrijeme u gradu Šibeniku.

U šibenskoj gradskoj župi Varoš u subotu 14. siječnja prema starom katoličkom kalendaru proslavljen je …