Provaljeno u crkvu svetog Mihovila na brdu Vršine između grada Šibenika i sela Dubrava

Starodrevna crkvica sv. Mihovila što se nalazi na vrhu brda Vršine između grada Šibenika i sela Dubrava potječe iz 15. st. i pripada župi Gospe od Zdravlja Dubrava. Crkva je „spomenik kulture“ a oko nje se nalazi staro groblje gdje su župljani svoje pokojne sahranjivali sve do 1915. godine.

Prva provala se dogodila vjerojatno u noći uoči 21. veljače 2022. god. Drznici su silom odvalili vrata i iz crkve iznijeli dvije dosta velike drvene klupe, iscijepali ih i naložili na ognju odmah ispred crkvenih vrata. Po crkvi su razbacali ono nešto svari koje su bile unutra. Na pročelju crkve su napisali neke nejasne crteže i znakove. Na mjestu događaja je bila šibenska policija i obavila očevid. Mi smo potom  popravili bravu i crkvu zatvorili.

Mjesec dana kasnije, 19. ožujka, dojavljena nam je nova provala u istu crkvu. Opet su silom provali na glavna vrata. Ovaj put su upalili oganj odmah uz crkvu s južne stane, iz crkve uzeli preostale tri klupe iscijepali ih i naložili. Vatru su naložili iznad jednog starog groba koji je bio djelomično otvoren. Na vanjskim pragovima su napisali neka ćirilska slova, a na zidu crkve unutra veliki kukasti križ. Oko vatre su nanijeli i neka obrađena kamenja koja su bila oko crkve i oštetili ih. Vjerojatno su tu bili cijelu noć jer mi je netko rekao da je ujutro ranu čuo zvonjavu zvona te crkve.

Ista policija je opet bila na mjestu događaja i obavila očevid. Nadamo se da će ovaj put pronaći te drske i bogohulne zločince.

Želio bih podsjetiti da su slični lopovi 11. 06. 2017. provalili u našu župnu crkvu Gospe od Zdravlja u Dubravi. Razbili su ulazna vrata, obečastili Svetohranište, Gospinu sliku i pokrali moćnik, zlatni kalež, križ i druge stvari. Sve je prijavljeno policiji, učinili su očevid, ali do danas nikoga nisu pronašli. Sve je ovo tužno i tragično. Može li se stati na kraj takvim zlikovcima?

fra Žarko Maretić

Pogledajte još

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …

U katedrali svetog Jakova na Čistu srijedu ili Pepelnicu euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić

Misno slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, u katedrali svetog …

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …