Proslavljena svetkovina svetog Jakova naslovnika Šibenske katedrale.

Svetkovina svetog Jakova u Šibeniku proslavljena je u nedjelju 25. srpnja svečanim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić koji je obilježio pet godina biskupske službe u Šibeniku. U koncelebraciji bio je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Preko misnog slavlja pjevao je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

U uvodnom dijelu slavlja biskup Rogić pozvao je vjernike da prinesu oltar Gospodinu: zajedništvo, zahvale za primljena dobročinstva, utjehe i snage koje su po susretima s Gospodinom, izvirale iz ovog Božjeg hrama sv. Jakova. Zajednički jednodušno prikažimo svoje molitve za sve potrebe naše Šibenske biskupije, za kršćansku obitelj, za duhovna zvanja, za mlade i starije, za zdrave i bolesne, za cijeli naš Hrvatski narod i Crkvu Božju, za kraj pandemije i prevladavanje poteškoća, za snagu vjere i novi polet u našim životima. Neka se naša molitva poput miomirisna tamjana uzdigne Bogu, poručio je biskup.

U homiliji je ukazao kako današnjim vjernicima treba jasnoća vjere svetog Jakova. Posljednje dvije godine donose nova iskušenja kakva nismo do sada imali. Od potpunog zaustavljanja života radi zarazne bolesti, preko pokušaja znanstvenih rješenja i silnog truda medicinskog osoblja do različitih teorija zavjera i sumnji u sva zbivanja oko nas. Vrijeme nejasnoća, suprotstavljenih mišljenja, neizvjesnosti koja kao da želi ugušiti nadu i pogled u budućnost. – Ne zaboravimo djela Božja! Ne zaboravimo tolike kušnje kroz povijest koje su zapljuskivale vjernike i cijelu Crkvu. Krist svojih ne ostavlja. Geslo Prvog svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, Isusove su posljednje riječi upućene apostolima prije nego će uzići na nebo: Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta, kazao je biskup Rogić.
Sveti Jakov i apostoli, snagom Duha Božjega kojeg su primili po uskrsnuću, slijedit će Kristove stope, piti njegov kalež, dijeliti njegovu sudbinu: služenja i žrtve. Neće iznevjeriti svoga Spasitelja i Božju ljubav, nego će mijenjati svoje stavove, ne razmišljati više logikom ovoga svijeta, nego će prihvatiti „logiku“ – blaženstva Kraljevstva Božjega, poručio je biskup.
Ukazao je kako se tu i danas vodi borba. Kojom ćemo logikom živjeti, koja ćemo pravila usvojiti. Apostole i svetog Jakova nosila je snaga vjere u Božju pobjedu ljubavi i dobrote, ma kakve ih strahote okruživale. Snagom vjere nadvladali su apsurde mržnje i zla kroz koje su morali prolaziti. Nisu se zbog toga razočarali u Bogu, nego su vjerovali da samo s Njim sve to mogu nadvladati. Vjerovali su da zlo i nevolje kroz koje prolaze imaju svoj kraj, jednom moraju proći, a da ono što ih čeka – život s Bogom – ostaje zauvijek i ne može više biti ugrožen nikakvom nevoljom.

Zato, Sveti Jakove, moli za nas kršćane današnjeg vremena da pred novim izazovima, kušnjama, neizvjesnostima i varljivim ponudama svijeta, znamo sačuvati vjeru u Boga jedinoga, Krista Spasitelja uskrsloga i Duha Svetoga: Božju ljubav, snagu i mudrost, životvorca. Isprosi nam sv. Jakove, da i mi budemo zagledani u obećanu besmrtnost, vječni život s Bogom kao konačni cilj našega života. Svojim zagovorom posreduj snagu ljubavi koja prihvaća žrtvu i daruje sebe za Boga i svoje bližnje snagom Kristove ljubavi koja s križa obasjava svijet. Neka se to pretoči u naše živote, naše obitelji, naš narod i cijeli svijet! Da to svjedočanstvo današnje Crkve, naroda Božjeg, bude vidljivi znak Božjeg djelovanja i naviještanja Radosne vijesti, zaključio je biskup Tomislav Rogić

Zahvalio je svima koji ga prate u njegovoj biskupskoj službi: „Zahvaljujem najbližim suradnicima, svećenicima, biskupu u miru, pjevačima, bratimima, bogoslovima i ministrantima, časnim sestrama. Zahvaljujem svima koji me molitvom prate. Ostajemo ujedinjeni i povezani u molitvi. Jedno veliko i iskreno „hvala2 za svaku podršku, ohrabrenje, pomoć i potporu, savjet i molitvu, iskazanu ljubav i dobrotu. Dobri Bog neka svakome uzvrati svojim milostima, dârovima nebeskim i neka uvijek – kao i toliko puta do sada – providi i pošalje svoju pomoć da se iz nevolje izađe, da se rješenje pronađe, i da On koji je svemogući Bog sve okrene na dobro“.

Vjernike Šibenika pozvao je na zajednički rast u vjeri i pouzdanju u Božju svemoć, milosrđe, vodstvo i pomoć. Preporučam se u vaše molitve i molitvom uzvraćam svakog dana. Na Spasitelja našega Isusa Krista se oslanjamo, ne u svoje snage. Neka bude SVE I U SVEMU KRIST! Zagovaraj nas Gospe naša, sveti Mihovile i sveti Jakove, sveti Nikola Taveliću, bl. Alojzije Stepinac i svi hrvatski mučenici, zaključio je biskup.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …