Proslavljen sveti Jakov naslovnik šibenske katedrale. Biskup Tomislav Rogić obilježio je četiri godine biskupske službe.

Svetkovina svetog Jakova u Šibeniku proslavljena je u subotu 25. srpnja svečanim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić koji je obilježio četiri godina biskupske službe u Šibeniku. U koncelebraciji bio je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Preko misnog slavlja pjevao je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

Prinesimo danas na oltar Gospodinu: naše zajedništvo, naše zahvale za primljena dobročinstva, utjehe i snage koje su po susretima s Gospodinom, izvirale iz ovog Božjeg hrama sv. Jakova. Zajednički jednodušno prikažimo svoje molitve za sve potrebe naše Šibenske biskupije, za kršćansku obitelj, za duhovna zvanja, za mlade i starije, za zdrave i bolesne, za cijeli naš Hrvatski narod i Crkvu Božju, za kraj pandemije i prevladavanje poteškoća, za novu snagu vjere u našim životima. Neka se naša molitva poput miomirisna tamjana uzdigne Bogu, poručio je biskup Rogić u uvodnom djelu slavlja.

U homiliji je naglasio kako vjernicima danas treba Jakovljevog poleta za Kristom, zanosa i spremnosti ostaviti sve radi Krista. „Treba nam sveti Jakove mladih koji će snagom opredjeljenja za Krista birati svoja životna poslanja u službi izgrađivanja Kraljevstva nebeskog. Tebe sveti Jakove molimo za naše kršćanske obitelji da odole novim iskušenjima i ustraju u ljubavi i vjernosti, podižući život, prenoseći vjeru. U javnom životu treba nam svjedoka vjere i odlučnih boraca protiv poroka današnjice kakav si ti bio“.

Sv. Jakov i apostoli, snagom Duha Božjega kojeg su primili po uskrsnuću, slijedit će Kristove stope, piti njegov kalež, dijeliti njegovu sudbinu: služenja i žrtve. Neće iznevjeriti svoga Spasitelja i Božju ljubav, nego će mijenjati svoje stavove, ne razmišljati više logikom ovoga svijeta, nego će prihvatiti „logiku“ – služenja Kraljevstvu Božjem. Tu se i danas vodi borba. Kojom ćemo logikom živjeti, koja ćemo pravila usvojiti: zakonitosti po kojima živi ovaj svijet ili ćemo snagom vjere unositi u ovaj svijet načela Kraljevstva Božjega, očitovanje ljubavi Božje koja je u svome Sinu pokazala snagu ljubavi koja se žrtvuje do kraja i pobjeđuje svako zlo i sebičnost, kazao je biskup Tomislav Rogić.

Apostole i sv. Jakova nosila je snaga vjere u Božju pobjedu ljubavi i dobrote, u uskrsnuće, ma kakve ih strahote okruživale. Snagom vjere nadvladali su apsurde mržnje i zla kroz koje su morali prolaziti. Nisu se zbog toga razočarali u Bogu, nego su vjerovali da samo s Njim sve to mogu nadvladati. Vjerovali su da zlo i nevolje kroz koje prolaze imaju svoj kraj, jednom moraju proći, a da ono što ih čeka – život s Bogom – ostaje zauvijek i ne može više biti  ugrožen nikakvom nevoljom. Zato, Sveti Jakove, moli za nas kršćane današnjeg vremena da pred novim izazovima, kušnjama, varljivim ponudama svijeta znamo sačuvati vjeru u Boga jedinoga, Krista Spasitelja uskrsloga i Duha Svetoga: Božju ljubav, snagu i mudrost, životvorca. Isprosi nam sv. Jakove, da i mi budemo zagledani u obećanu besmrtnost, vječni život s Bogom kao konačni cilj našega života. Svojim zagovorom posreduj snagu ljubavi koja prihvaća žrtvu i daruje sebe za Boga i svoje bližnje snagom Kristove ljubavi koja s križa obasjava svijet. Da to svjedočanstvo današnje Crkve, naroda Božjeg, bude vidljivi znak Božjeg djelovanja i obećanog spasenja, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Na kraju misnog slavlja zahvalio je za protekle četiri godine biskupske službe u Šibeniku. „Zahvaljujem najbližim suradnicima, svećenicima, biskupu u miru, pjevačima, bratimima, bogoslovima i sjemeništarcima, ministrantima, časnim sestrama. Zahvaljujem svima koji me molitvom prate i u molitve se preporučam. Jedno veliko i iskreno „Hvala“ za ljubav i dobrotu, pomoć i potporu, savjet i molitvu, ohrabrenje i podršku. Dobri Bog uvijek nekoga providi i pošalje da se iz nevolje izađe, da se nevera izdrži, da se ukaže smiraj i novi put koji je pred nama. Vjernički puče Šibenski rastimo zajedno u vjeri i pouzdanju u Božju svemoć, milosrđe, vodstvo i pomoć. Preporučam se u vaše molitve i molitvom uzvraćam svakog dana. Na Spasitelja našega Isusa Krista se oslanjamo, ne u svoje snage. Neka bude sve i u svemu Krist!  Zagovaraj nas Gospa naša, sveti Mihovile i sveti Jakove, sveti Nikola Taveliću, bl. Alojzije Stepinac i svi hrvatski mučenici, zaključio je biskup Rogić.

Pogledajte još

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …