Proslava Male Gospe u župi Promina

Proslava blagdana Male Gospe u Promini započela je trodnevnicom koju su slavili fra Lukica Vojković, drniški župnik i dekan (prvu večer) te fra Božo Mandarić, župnik Lišana Ostrovičkih (dvije večeri). Liturgijsko pjevanje animirao je fra Marko duran, župnik.

Središnje misno slavlje na sam blagdan u 10,30 sati s procesijom predvodio je meštar novaka na Visovcu fra Tino Labrović. Gospinu sliku nosile su četiri djevojke u narodnim nošnjama. To su: Tea Budanko, Karla Gojčeta, Marta Čulina i Petra Bronić.  Župni barjak nosio je Joško Duvančić a križ je nosio Ante Ujaković. Svijeće uz križ nosile su ministrantice: Lana Čulina i Mia Validžić. Vatru s tamjanom nosila su dvojica novaka. Procesiju je pjevanjem animirao fra Mario Lemo. S fra Tinom u koncelebraciji su sudjelovali fra Marko Duran, župnik, fra Jakov Dževrnja Viro, kijevski župnik te župnik Prgometa fra Ante Vukušić. Pjevane dijelove sv. Mise predvodio je fra Mario Lemo, a s njim su uz puk pjevali novaci s Visovca. Na misi je bio i naš prominjac bogoslov, dominikanac fra Kristijan Zelić.

Govoreći o vječnoj Božjoj ljubavi prema čovjeku fra Tino je naglasio da nas ljubav Božja štiti od grijeha. Ona je vječna unatoč tome što čovjek često griješi i pada. Ali Bog ga ne napušta, nego pokazuje da je uvijek uz njega. Što smo bliže Bogu grijeh nam ne može ništa. Ali nas i opominje da ne budemo navezani na ovaj svijet, jer Božja ljubav je ta koja nas pokreće. Upravo iz te ljubavi On dolazi u ovaj grešan svijet da ga posveti donoseći nam novu Evu – Mariju, Malu Gospu…

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svim slaviteljima sv. Misa, svim hodočasnicima i župljanjima čestitajući im blagdan Male Gospe.

Večernju misu u 18 sati slavio je fra Mario Lemo, župni vikar u Kninu. U svojoj propovijedi povezao je povijest sa sadašnjošću. Kroz povijest u srcima molitelja prelijevala se iz pokoljenja u pokoljenje pjesma, možda novim melodijama, novim izričajima, ali uvijek s istom vjerom, s istom ljubavlju prema blagoslovljenoj Djevici i Majci našega Boga i Spasitelja Isusa Krista. Vrijeme prolazi, ali vjera traje, Prilike se mijenjaju, ali molitva živi. Sistemi dolaze i prolaze, ali nada ne umire… Crkva nastavlja svoj hod noseći sve ono što je od Gospodina primila. Nosi to u svom srcu. Naviješta na krovovima i u skrovištima…

Na kraju mise župnik je zahvalio  svima koji su sudjelovali u proslavi blagdana Male Gospe.

Zvonko Bare

Pogledajte još

U katedrali slavljena misa za preminule branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

Dvadeset i sedma obljetnica  smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška …

Započela Velika devetnica pred blagdan svetog Nikole Tavelića

Na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 2023. godine u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom …

U samostanu svetog Frane započinje Velika devetnica pred blagdan sv. Nikole Tavelića

Crkva svetoga Frane i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića stoljećima su cilj hodočasnika, slučajnih …