Proslava Male Gospe u župi Promina

Proslava blagdana Male Gospe u Promini započela je trodnevnicom koju su slavili fra Lukica Vojković, drniški župnik i dekan (prvu večer) te fra Božo Mandarić, župnik Lišana Ostrovičkih (dvije večeri). Liturgijsko pjevanje animirao je fra Marko duran, župnik.

Središnje misno slavlje na sam blagdan u 10,30 sati s procesijom predvodio je meštar novaka na Visovcu fra Tino Labrović. Gospinu sliku nosile su četiri djevojke u narodnim nošnjama. To su: Tea Budanko, Karla Gojčeta, Marta Čulina i Petra Bronić.  Župni barjak nosio je Joško Duvančić a križ je nosio Ante Ujaković. Svijeće uz križ nosile su ministrantice: Lana Čulina i Mia Validžić. Vatru s tamjanom nosila su dvojica novaka. Procesiju je pjevanjem animirao fra Mario Lemo. S fra Tinom u koncelebraciji su sudjelovali fra Marko Duran, župnik, fra Jakov Dževrnja Viro, kijevski župnik te župnik Prgometa fra Ante Vukušić. Pjevane dijelove sv. Mise predvodio je fra Mario Lemo, a s njim su uz puk pjevali novaci s Visovca. Na misi je bio i naš prominjac bogoslov, dominikanac fra Kristijan Zelić.

Govoreći o vječnoj Božjoj ljubavi prema čovjeku fra Tino je naglasio da nas ljubav Božja štiti od grijeha. Ona je vječna unatoč tome što čovjek često griješi i pada. Ali Bog ga ne napušta, nego pokazuje da je uvijek uz njega. Što smo bliže Bogu grijeh nam ne može ništa. Ali nas i opominje da ne budemo navezani na ovaj svijet, jer Božja ljubav je ta koja nas pokreće. Upravo iz te ljubavi On dolazi u ovaj grešan svijet da ga posveti donoseći nam novu Evu – Mariju, Malu Gospu…

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svim slaviteljima sv. Misa, svim hodočasnicima i župljanjima čestitajući im blagdan Male Gospe.

Večernju misu u 18 sati slavio je fra Mario Lemo, župni vikar u Kninu. U svojoj propovijedi povezao je povijest sa sadašnjošću. Kroz povijest u srcima molitelja prelijevala se iz pokoljenja u pokoljenje pjesma, možda novim melodijama, novim izričajima, ali uvijek s istom vjerom, s istom ljubavlju prema blagoslovljenoj Djevici i Majci našega Boga i Spasitelja Isusa Krista. Vrijeme prolazi, ali vjera traje, Prilike se mijenjaju, ali molitva živi. Sistemi dolaze i prolaze, ali nada ne umire… Crkva nastavlja svoj hod noseći sve ono što je od Gospodina primila. Nosi to u svom srcu. Naviješta na krovovima i u skrovištima…

Na kraju mise župnik je zahvalio  svima koji su sudjelovali u proslavi blagdana Male Gospe.

Zvonko Bare

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …