Proslava blagdana svetog Nikole u župi Mandalina.

Blagdan sv. Nikole biskupa svečano je proslavljen u župi sv. Nikole u Mandalini u Šibeniku u ponedjeljak 6. prosinca.

Svečano misno slavlje predvodio je mandalinski župnik p. Arkadiusz Krasicki, CSSp, a suslavio je p. Stanislav Woitko, CSSp. U misnom slavlju sudjelovali su i mnogi hodočasnici iz Šibenika i okolice.

U propovijedi je p. Arek govorio o sv. Nikoli u odnosu na noć, vrijeme kada sv. Nikola dolazi. „Postoji opasnost da se razočaramo u sv. Nikolu. Od malih nogu taj svetac uveseljava mnogu djecu, mlade i odrasle. Sjećam se kako sam s velikim nestrpljenjem gledao ispod jastuka što mi je donio sv. Nikola. Kada sam narastao, odlučio sam da ću čuvati stražu i uhvatiti Nikolu kako uručuje darove. Držao sam jastuk cijelu noć i tako spavao. Razočarao sam se jer rano ujutro nije bilo poklona. Našao sam ga na prozoru. Pitao sam tatu, zar se Nikola zabunio? Tata mi je odgovorio da sam tako grčevito držao jastuk da Nikola nije mogao ostaviti poklon. Sve mi je postajalo sumnjivo“, pripovjedio je p. Arek.

Tko mi je ukrao Nikolu?

S godinama, pokloni su bili sve rjeđi. „Shvatio sam da se darivanje povezuje s obiteljskim budžetom, a Nikola su moji roditelji. Tko mi je ukrao Nikolu? Postoji li on uistinu? Zaboravio sam na ljepotu i čaroliju noći sv. Nikole. Bilo mi je jasno, on ne postoji. Razočaranje, pitanja, sve je bilo tako izmiješano. Sve mi se povezivalo s izdacima, kupovinom, manjkom novaca, odrastanjem. Međutim, sv. Nikola koji dolazi noću ima puno razloga koji su me potaknuli da zavolim njegovo poslanje. Sveti Nikola dolazi noću. To je njegovo omiljeno doba. To me podsjeća na Isusa, Sina Čovječjega koji je došao reći cijelome svijetu kako noć uopće ne treba biti strašna. Mnogi proživljavaju tešku noć. To su njihovi životi, nesređene obiteljske situacije, različiti strahovi. Isus se rodio noću, uskrsnuo je noću tik do zore. Tada je noć najmračnija i najstrašnija. Ali On dolazi u noći i govori Ne bojte se! I sv. Nikola dolazi po noći. Želi ostati anoniman“, rekao je p. Arek, istaknuvši da svatko od nas nečiju noć može pretvoriti u radosno jutro.

„Isus je poslao svoje učenike s misijom pomaganja drugima. Nije sam kao Sin Čovječji otišao na daleka mjesta. Želio je da njegovu misiju nastave i njegovi učenici. Nikola je vrlo duboko uzeo k srcu te riječi. Ostavio se svega što bi ga isticalo iz mnoštva. Predao je sebe u službi za druge i sve što je posjedovao. To može samo istinski učenik. To može hrabar čovjek kojeg je zahvatio Duh Sveti. Nikada nemojmo shvatiti Isusove riječi o slanju radnika u žetvu kao isključivu molitvu za svećenike. Možda će netko shvatiti da su samo svećenici poslani navješćivati Radosnu vijest i pomagati drugima. Moj prvi sveti Nikola bili su mama i tata. Oni su me naučili darivanju drugima. Rekli su da podijelim s drugima ono što posjedujem: sebe, svoje vrijeme, slatkiše, a s tim mi je bilo najteže“, rekao je propovjednik, istaknuvši da sv. Nikola usrećuje druge poput lavine sreće.

Hoćeš li biti poput svetog Nikole i usrećiti druge?

„Nije riječ samo o darivanju predmeta, nego dubljeg dijeljenja samoga sebe s drugima. On se zagledao u Isusa. Krenuo je sam dijeliti sve što je posjedovao. Mnogi su po njegovom primjeru učinili isto. To pokazuje da sreću i radost možemo dijeliti, a ona neće prestati. Slično kao što je učinila siromašna udovica u Sarepti Sidonskoj. Dala je proroku Iliji svoj zadnji zalogaj kruha i ulja, no oni su se čudesno umnožavali“, rekao je p. Arek, potaknuvši: „Hoćeš li biti hrabar poput svetog Nikole i usrećiti druge? Krenuo sam i ja njegovim stopama. Vidim da mi još mnogo toga nedostaje. Nikola je i dalje ostao moj dragi svetac, koji nije zaboravio na mene, usprkos mojim godinama“, poručio je p. Arek.

Župnik Krasicki rekao je da je župni blagdan uvijek prilika za primiti potpuni oprost pa je potaknuo vjernike da koriste tu povlasticu Crkve. Nakon mise, brojnu djecu u župnoj crkvi darovao je sv. Nikola.

izvor: ika.hkm.hr

Pogledajte još

U Vukšiću svečano proslavljena svetkovina svete. Katarine Aleksandrijske.

Svečanim i euharistijskim slavljem u crkvi sv . Kate ,  25. studenog uz sudjelovanje mnoštvo …

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …