Prigodom svetkovine Velike Gospe Dan molitve i posta za Šibenski biskupiju bit će u petak 13. kolovoza. Donosimo poziv biskupa Rogića.

U petak 13. kolovoza prigodom svetkovine Velike Gospe za vjernike Šibenske biskupije odlukom biskupa Tomislava Rogića bit će dan posta i molitve. U nastavku donosimo u cijelosti biskupov poziv :

 

Draga braćo i sestre u vjeri Kristovoj!

Pred nama je svetkovina Blažene Djevice Marije na nebo uznesene – Velika Gospa koju vjerni puk uvelike slavi i u Gospina svetišta hodočasti. Naša Šibenska biskupija premrežena je Gospinim svetištima, župnim crkvama, prošteništima i kapelicama, te bogatom Marjanskom pobožnošću. Četiri su biskupijska Marijanskih svetišta: Gospa od Vrpolja, Gospa od Anđela na Visovcu, Gospa od Karavaja u Tisnom i Gospa od Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Biskupiji kod Knina i u Kninu. Najstariji Gospin lik i najstarija molitva Gospi – Šibenska molitva potječu iz ove biskupije.

Uoči velikih blagdana u vjerničkoj tradiciji, koju želimo obnoviti, stoji dan posta i priprave na hodočašće i samu svetkovinu. Svjesni vremena u kojem živimo, pandemije, prirodnih nepogoda i različitih duhovnih kriza i traženja,

pozivam sve vjernike, svećenike, redovnike i redovnice Šibenske biskupije da u petak, 13. kolovoza 2021. za našu biskupiju bude dan molitve i posta s nakanama:

– da svemogući Bog okonča dane ovih iskušenja, zaustavi epidemiju i potrese, a svim stradalima da snagu vjere za nositi se s ovim nevoljama

– da se među vjernicima i svim ljudima dobre volje izgrađuje zajedništvo i bratstvo, međusobno razumijevanje i prihvaćanje drugoga

– da Duh Sveti vodi obnovu Crkve i vjerodostojno naviještanje evanđelja, kako nas je pozvao papa Franjo molitvenom nakanom za kolovoz ove godine.

Neka se u obiteljima i u crkvama prije svete mise izmoli krunica, Gospine litanije i molitva Pod obranu se tvoju utječem. Molimo za svih koji su potrebni Božje milosti, ohrabrenja i novog poleta, da ponovno otkrijemo obzore nade s pouzdanjem u Gospodina.

Utječemo se Tebi, koja svijetliš na našem putu kao znak spasenja i nade, o blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo.

Neka molitva bude put u zajedništvo i slogu koji su nam toliko potrebni u svim porama života.

S Božjim blagoslovom !

 

+ Tomislav Rogić, biskup

 

Pogledajte još

Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 31. ožujka predvodio je svečano misno …

Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova

Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova predvodio je biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su gvardijan samostana …

Obredi Velikog petka u katedrali svetog Jakova.

Obrede Velikoga petka u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, 29. ožujka predvodio je šibenski biskup …