Predstavljena knjiga „Ona koja okove skida – Vrpoljačko svetište kroz stoljeća“

Predstavljanje knjige Ane Plenče „Ona koja okove skida – Vrpoljačko svetište kroz stoljeća“ održano je u petak 10. studenoga u multimedijalnoj dvorani Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova „Civitas sacra“ u Šibeniku.

Uz predstavnike kulturnih ustanova, javnih i vjerskih institucija, na događaju su sudjelovali i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas te šibenski gradonačelnik Željko Burić. Knjigu su predstavili autorica Ana Plenča i umirovljeni vrpoljački župnik don Stipe Perkov, a nazočnima se prigodnim riječima obratio i biskup Ivas.

Knjiga Ane Plenče prvenstveno je povijesno umjetnička monografija vrpoljačke crkve i svetišta, a donosi arhitektonski pregled razvoja crkve u mjestu Vrpolje kraj Šibenika kroz stoljeća, opis, argumentaciju atribucije i kontekstualizaciju oltara te analizu Gospine ikone.

Don Stipe Perkov i biskup Ivas posebno su istaknuli značenje monografije koja je prvo cjelovito djelo o vrpoljačkom svetištu nakon punih sto godina od knjige don Krste Stošića te pohvalili trud mlade autorice koja svojim istraživanjima promiče povijesno-umjetničku i kulturnu baštinu Hrvatske.

 

Pogledajte još

Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. svibnja u prostorijama svetišta …

Gospa od Loreta proslavljena u Primoštenu.

…od 1. svibnja do 9. svibnja, svaku večer u župnoj crkvi sv. Jurja, na Gospinu …

Svetkovina Uzašašća proslavljena u župi Grebaštica.

Uzašašće Gospodinovo ili Križi, u četvrtak 9. svibnja svečano je proslavljeno u župi Grebaštica.  Prije …