Peti dan hodočašća. Hodočanici sudjelovali na misnom slavlju u zavodu svetog Jeronima.

Petog dana hodočašća vjernika Šibenske biskupije u Rim u četvrtak 12. listopada, hodočasnici su obilazili rimske znamenitosti. Posjetili su baziliku svetog Pavla van zidina i katakombe svetog Kalista. Središnji dio dana bilo je zahvalno misno slavlje u crkvi svetog Jeronima koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Prije samog misnog slavlja petnaestak svećenika koji su u Zavodu svetog Jeronima, hodočasnicima su bili na raspolaganju za ispovijed. Sve hodočasnike pozdravio je rektor zavoda vlč. Marko Đurin. Upoznao ih je sa prošlosti zavoda i crkve svetog Jeronima, kao i sa trenutnim stanjem u zavodu.

Homiliju je imao upravitelj župe Ljubitovica i kapelan u katedrali svetog Jakova don Šime Pleadin. Ukazao je na tri stvari koje vjernici uče od svetog Jeronima. Kao prvo naglasio je da sveti Jeronim uči kako ljubiti Gospodina.

Pozvani smo, zagledani u Krista i imajući Jeronima za primjer dozvoliti Bogu da nas uzvisi po križu koji zadaje muku, poniženje i na koncu smrt, kazao je vlč. Pleadin. Naglasio je kako istinskog katoličkog života nema bez odnosa sa živim Bogom prije svega u sakramentima, a potom u žrtvi u koja mi jamči uzvišenost života koju je kušao Isus Krist . Ljubiti Gospodina, poručuje Jeronim, znači odricati se sebe po uzoru na Krista i tako se darovati drugome kako nas poziva sveti Pavao ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih. Izlazeći drugome u susret svjedočimo misijsko poslanje Crkve kojemu je temelj Krist koji spašava, a ne ja sam, kazao je vlč. Pleadin.

Potom je naglasio kako sveti Jeronim vjernike uči kako ljubiti Sveto Pismo. Potrebno je dozvoliti Bogu da bude Bog koji mi govori, a sebe prihvatit kao onoga koji osluškujući Božju riječ hita u radost Gospodara svojega.

Sveti Jeronim nas uči kako biti svet. Sveti Jeronim i brojni oni sveci iz susjedstva kako ih naziva papa Franjo razumjeli su da svetog života nema bez nasljedovanja Krista putem koji vodi na kalvariju koja rezultira Uskrsnućem. U konačnici, biti svet znači dozvoliti biti ljubljen te ljubavlju uzvratiti na ljubav koja me otkupila na križu te istu ljubav svjedočiti u redovitosti vlastitoga života, poručio je don Šime Pleadin.

 

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …