Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi svetog Frane – Betina.

Pastirski pohod Župi sv. Franje u Betini bio je u subotu, 4. i nedjelju, 5. listopada. Šibenskog biskupa Tomislava Rogića, u subotu ujutro, dočekalo je nekoliko vijećnika sa župnikom don Miroslavom Stojićem. Nakon pozdrava uputili su se na groblje gdje se okupilo tridesetak vjernika, među njima i pjevači župnog zbora. Molili smo molitvu odrješenja za sve pokojne i obišli svećeničke grobnice. Iz ove župe poteklo je više svećenika. Nedavno je preminuo don Dominik Škevin, ali je po vlastitoj želji sahranjen u Šibeniku. Od živućih svećenika iz Betine još je umirovljeni svećenik don Vergilije Bilić koji boravi u Svećeničkom domu.

Nakon molitve na groblju u župnoj dvorani biskup i župnik sastali su se s dijelom članova Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća te razgovarali o demografiji mjesta, obiteljskom životu, čuvanju običaja i tradicija u župi, poduzetim akcijama obnove crkve na groblju i trga pred župnom crkvom, trenutnoj situaciji vezanoj uz pandemiju i drugim aktualnim temama. Potom je biskup sa župnikom izvršio uvid u župne matične knjige i aktualne projekte. Tim dijelom završen je prvi dan pohoda.

U nedjelju, 4. listopada župnik, tajnik don Roko Glasnović i biskup kratko su se susreli sa načelnikom općine Tisno gospodinom Ivicom Klarinom i razgovarali o aktualnostima u mjestu Betini, poduzetim projektima i općoj situaciji u današnjim prilikama. Župa Betina dio je općine Tisno u koju spada i župa Jezera.

Uslijedilo je svečano misno slavlje u 18 sati na kojem se okupio lijepi broj vjernika Betine i ponešto vjernika susjednih župa. Slavio se župni patron sv. Frane kojemu je posvećena župna crkva. Misa je započela procesijom oko crkve s kipom sv. Frane kojeg su nosili vjernici u narodnim nošnjama, članovi kulturno umjetničkog društva iz Betine.

U homiliji biskup se osvrnuo na životne korake obraćenja sv. Franje i njegov život koji je promijenila Božja Riječ. Božja Riječ bila je vodilja u njegovu životu, a njegov primjer povukao je i druge da ga slijede. Njegovo karizma oduševljava i danas te privlači mnoge da ga nasljeduju u vjeri i franjevačkom redu koji je razgranat po cijelom svijetu. Svetac je predao svoj život u ruke Božje. Trudio se oko svoje duše i ustrajno naviještao Isusa Krista. On je obrađivao taj Božji vinograd u svojoj nutrini i u svojoj okolini. Njegova obnoviteljska uloga u Crkvi tog vremena i danas odjekuje. I mi smo vinograd Božji. Valja nam se potruditi da slušajući Božju Riječ poput sv. Frane kršćanski živimo, vjeru svjedočimo i prenosimo na mlađe generacije.

Na koncu mise predstavnici župnih vijećnika uručili su biskupu sliku Betinske crkve i košaru s prigodnim darovima u spomen na pastirski pohod. Nakon mise biskup se kratko zadržao u razgovoru ispred crkve s nekolicinom vjernika. Pohod je zaključen zajedničkom bratskom večerom s okupljenim svećenicima u župnoj dvorani.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …