Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župama Sv. Jure u Rupama i sv. Kate u Dubravicama.

Pastirski pohod šibenskog biskupa župama Sv. Jure u Rupama i sv. Kate u Dubravicama bio je u nedjelju 8. ožujka ove godine.

Pohod je započeo susretom s vjernicima u Rupama u 9.30 sati, kod crkve sv. Jure na groblju gdje su biskupa Rogića pred crkvom dočekali vjernici sa župnikom fra Matom Gverićem. Nakon pozdrava župnika i kratkog razgovora s vjernicima od kojih je jedan dio došao i u narodnim nošnjama, molila se molitva odrješenja za sve pokojne. Odmah potom uputili smo se u crkvu sv. Ante u središtu mjesta gdje je slavljena sveta misa u nazočnosti stotinjak vjernika. Skladnom pjesmom domaćeg pjevačkog zbora uzveličana je liturgija. A na koncu mise župljani su darivali biskupa plodovima svoga rada. Osjetila se radost zajedništva u vjeri i otvorenost srca u molitvi slavljenja svete euharistije.

Valjalo je pohitati u Dubravice jer je tamo sveta misa najavljena za 11.30 sati. Župnika i biskupa dočekali su vjernici pred crkvom. Dio i ovdje u narodnim nošnjama. S malim zakašnjenjem slavila se sveta misa druge korizmene nedjelje. Kao i u Rupama, i ovdje je biskup u homiliji ohrabrio vjernike i pozvao da prepoznaju u svom životu ona „brda preobraženja“ na kojima susreću Isusa. U duhu Božje riječi pozvao je vjernike na obraćenje, preobraženje u kojem nam Krist želi pomoći jer je i sam prošao stazu ljudskog života, trpljenja, poniženja, križa i same smrti da bi sve nas mogao uvesti u vječnu radost uskrsnuće, vječnog života u Bogu. Ustrajno tražimo ta susretanja s Bogom po osobnoj i obiteljskoj molitvi, svetoj euharistiji i sakramentima, Božjoj Riječi i svako plemenitom djelu ljubavi prema bližnjemu. Neka se na taj način trajno preobražava naš život i već sada bude slika buduće vječnosti.

Na koncu mise biskup je pozdravljen stihovima i obdaren poklonima. Potom su se vjernici, župnik i biskup uputili na groblje do crkve sv. Kate gdje se molilo odrješenje za sve pokojne. Usput su pohodili i staru župnu kuću koja se ne koristi te čeka obnovu i novu namjenu.

Uslijedio je ručak sa župnim suradnicima i svećenicima iz dekanata na kojem se u bratskom druženju pričalo o aktualnim temama iz života župe i sadašnjeg trenutka.

Potom su biskup i župnik u župnom uredu obavili vizitaciju župnih matičnih knjiga. U ovoj zgodi nije pohođena filijalna crkva sv. Nikole u Plastovu, nego je dogovorena sveta misa za svečev blagdan 6. prosinca ove godine.

U obje župe bile su to radosno i raspjevano slavljene svete mise, te srdačni susreti s vjernicima. Zahvala župniku fra Mati Gveriću za lijepo animiran pastirski pohod ovim župama.

Pogledajte još

Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 31. ožujka predvodio je svečano misno …

Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova

Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova predvodio je biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su gvardijan samostana …

Obredi Velikog petka u katedrali svetog Jakova.

Obrede Velikoga petka u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, 29. ožujka predvodio je šibenski biskup …