Otvorena svetkovina svetog Mihovila, zaštinika grada Šibenika i Šibenske biskupije.

Proslava sv. Mihovila arhanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije otvorena je Službom svjetla i pjevanim Povečerjem u četvrtak 28. rujna u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. Obrede je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, a homiliju je imao župnik u Skradinu don Darko Poljak.

Na slavlju su sudjelovali: apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua, đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić, riječki  nadbiskup Mate Uzinić , hvarski biskup Ranko Vidović, dubrovački biskup Roko Glasnović, krčki biskup Ivica Petanjak, umirovljeni splitsko –  makarski nadbiskup Marin Barišić, umirovljenji kotorski biskup Ilija Janjić i  umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas .

U homiliji don Darko Poljak naglasio je kako borba protiv zla ima dva lica: prvo je prepoznati konkretnu formu, oblik zla koje nas pritišće. I gledati u to čega se bojimo i što nas pritišće. Drugo je pronaći konkretan odgovor u Božjoj riječi na konkretno, prepoznato zlo u koje smo zapetljani. Tu nam je sv. Mihovil od koristi. Da nam prenese Božju snagu i hrabrost da gledamo u ono što inače izbjegavamo, čega se bojimo, što nas tlači (naše zlo) i da nas otvori Božjem otkupljenju – konkretnom odgovoru Božje riječi na konkretno zlo u kojem se vrtimo.

Ukazao je na činjenicu Šibenska biskupija slavi 725. godina svoga postojanja. Zahvalni smo Bogu za to trajanje. Zahvalnost nas potiče uložiti napor i posvijestiti si sve dobre stvari koje su se preko nje dogodile. Zahvalnost je snažna emocija – otvara duh, pomaže mu da otkrije dobro, da nas to dobro privuče i potakne da ga djelovanjem i ostvarimo. Ova 725. obljetnica -kao poticaj da svjesno i voljno stavimo pred sebe dobre, pozitivne stvari – ujedno je i najbolji lijek protiv obezvrjeđivanja. Čini mi se da patimo od obezvrjeđivanja. Obezvrjeđivanjem pokazujemo da smo izgubili važnu duhovnu sposobnost – sposobnost uočavanja vrijednosti. S lakoćom obezvrjeđujemo dobre stvari i iskustva te time održavamo na snazi nezadovoljstvo sobom i svijetom. Sličimo Izraelacima koji su iskrivljivali i negativno tumačili Božje spasenjsko djelovanje prema njima. Kad ih je izveo iz ropstva i doveo u pustinju, oni su jaukali: ovamo nas je doveo da nas pobije! Da im mi danas ne bi sličili, potražimo razloge za zahvalnost u svom životu i u povijesti. Neka nas na taj zadatak podsjeća obljetnica koju s ponosom slavimo, kazao je vlč. Poljak

Nakon homilije katolički skauti Šibenske biskupije položili su prisegu. Njih stotinjak obećali su vjernost Bogu, Crkvi i Domovini.  Nakon službe svijetla Mješoviti katedralni zbor  održao je koncert. Zajedno sa prigodnim komornim orkestrom izveli su Magnificat Antonia Vivaldija. Zborom i orkestrom ravnala je voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Jelena Mikulandra.

 

Pogledajte još

U Gospiću održan Susret hrvatske katoličke mladeži.

Svečana misa koja je u subotu, 4. svibnja, okupila u Gospiću više od 10.000 mladih …

ŽUPNO ZAJEDNIŠTVO KATEDRALNE ŽUPE SV. JAKOVA I DOLAČKE ŽUPE SV. KRIŽA

Blagdan sv. Josipa radnika, 1. svibnja katedralna župa Sv. Jakova i dolačka župa Sv. Križa …

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …