Otvorena izložba “Arma Christi” akademskog grafičara Matka Antolčića

Izložba slika Arma Christi akademskog grafičara Matka Antolčića otvorena je u subotu 29. kolovoza u galeriji Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova Civitas sacra.

O likovnom sadržaju izložbe govorio je prof. Franko Ćorić docent na odsjeku za povijest umjetnosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U svojoj interpretaciji izložbu je podijelio u četiri cjeline. „Slike u prvoj cjelini izložbe stvaraju poveznicu s povijesnim razdobljima likovne umjetnosti što se posebno očituje na slici s kompozicijom sličnom srednjovjekovnom grafičaru Albrechtu Düreru koji je i udario temelje grafike“, započeo je svoje izlaganje prof. Ćorić.

„Slično je i s drugom grafikom u kojoj također otkrivamo srednjovijekovnu kompoziciju lika Majke Božje i ovom prigodom suvremenog lika bl. Alojzija Stepinca ispred kojeg se nalazi povijesni čazmanski misal što stvara poveznicu sa slikarevim rodnim krajem“, zaključio je docent.

U drugoj cjelini ove izložbe predavač je razotkrio portrete svetaca u čijim licima se odražavaju stvarne osobe iz slikareva života. „Suptilna je to igra s realnim osobama koje predstavljaju davne svece iz prošlosti kroz tzv. aktualiziranje povijesti“, pojasnio je prof. Ćorić.

U trećem ciklus ove izložbe, u kojem su uglavnom crteži s olovkom, predstavio je glavnu temu cijele izložbe arma christi ili prevedeno na hrvatski Kristovo oruđe tj. oruđe i predmeti kojima je Krist bio mučen ili su povezani s njegovom mukom i smrću. I u toj temi docent je prepoznao povezicu s prošlošću likovne umjetnosti, jer se pojavljuje u gotici kada se u umjetnosti na Krista gleda kroz prizmu mučeništva, dok se u prethodnom razdoblju romanike Krista prikazivalo kao uskrslog pobjednika koji se na križu prikazuje u slavi. „Među simbolima Kristovog oruđa slikar Antolčić prikazuje čavle, trnovu krunu, Veronikin rubac i druge predmete“, opisuje prof. Ćorić.

Upravo ovaj ciklus koji nam svjedoči o Kristovom mučeništvu trebao je biti izložen na kulturnoj manifestaciji Pasionska baština u vrijeme ovogodišnje korizme, ali koja je zbog opasnosti od epidemije bolesti COVID-19 otkazana.

Četvrti ciklus ove izložbe sadrži Antolčićeva novija provokativna djela koja je stvarao u tehnici asamblaž i kolaž. U ovom ciklusu se posebno ističe djelo Veronikin rubac koje je sastavljeno od očiju koje podsjećaju na Dürerov stil, dok neočekivano ubačene kocke vuku na ludički element igre kojim umjetnik vrlo često obogaćuje svoja djela.

Na završetku svojeg izlaganja prof. Ćorić je zaključio kako slikar Antolčić svojim izloženim i vrlo uspješnim djelima dokazuje da je moguće biti i tradicionalni vjernik i provokativni umjetnik.

U drugom dijelu otvaranja o svojoj izložbi progovorio je sam umjetnik Matko Antolčić. S neskrivenim oduševljenjem istaknuo je kako mu je drago što može svoja djela po prvi puta predstaviti u Šibeniku. Odabrao je ciklus Arma Christi i proširio ga na portrete svetaca i njihove arma tj. oruđa i simbole s kojima su često prikazani. „Ovakvim konceptom izložbe želim kod publike izazvati prepoznavanje vlastitih oruđa kojima se svatko od nas bori protiv zla dok težimo k nebu. Zato vam na neki način dajem domaću zadaću da pokušate sebe zamisliti kao svetačkog lika i upitajte se koji bi simbol naslikali uz vas. Jer njihovi simboli su njihovi identiteti“, zaključio je sam slikar. Još jednom je istaknuo da je izložba prodajnog i dobrotvornog karaktera jer dio primitaka ide za dobrotvornu udrugu Betlehem Šibenik koja se brine za trudnice, obitelji s više djece i radi na zaštiti nerođene djece.

Potom se okupljenima obratio gvardijan i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku fra Ivan Bradarić koji se prisjetio kako slikara Antolčića poznaje još od njegovih srednjoškolskih dana i cjelo ovo vriijeme prati njegov razvoj u vrsnog grafičara. „Čast mi je da se u ovoj galeriji, koja nosi ime sv. Nikole Tavelića, a u jubilarnoj godini njegovog proglašenja svetim, još jednom lijepom izložbom na nov način otkrivaju sveci i njihovi talenti kojima su obogatili svijet“, rekao je rektor svetišta sv. Nikole i nastavio: „Matkovi arma ili oruđa kojima stvara ova divna djela su kistovi i tuš. No i svatko od nas je od Boga primio svoja arma ili oruđa ali smo ih možda s vremenom negdje duboko u sebi zakopali. Ovo izložbom sve nas posjetitelje mladi umjetnik želi provocirati da svoje bogomdane talente ponovno nađemo i iskopamo. Baš kao što i mi redovnici svakodnevno molimo psalme u brevijaru i kroz mjesec dana ih sve pročitamo. Ali opet kad ih ponovno iščitavamo svaki put iskoči neki drugi redak i svojim sadržajem nas taj dan izazove. Želio bih da nas poput psalam i slike našeg slikara Antolčića izazovu na nešto novo. Čestitam i zazivam blagoslov na njegov rad“, ovim riječima je fra Ivan Bradarić otvorio izložbu.

Pozdrave samome slikaru i organizatorima izložbe uputila je i predsjednica udruge Betlehem Šibenik gđa. Helien Čoko i zahvalila se na prepoznavanju tematike pobačaja kao iznimno važnog društvenog pitanja i na donaciji kojom su poduprli djelovanje udruge.

Cijelokupni program otvaranja izložbe vodio je zamjenik voditeljice galerija Sv. Nikola Tavelić g. Ivan Lukač i podsjetio je da je izložba otvorena do 15. rujna.

Fra Ivan Penava

Pogledajte još

U Gospiću održan Susret hrvatske katoličke mladeži.

Svečana misa koja je u subotu, 4. svibnja, okupila u Gospiću više od 10.000 mladih …

ŽUPNO ZAJEDNIŠTVO KATEDRALNE ŽUPE SV. JAKOVA I DOLAČKE ŽUPE SV. KRIŽA

Blagdan sv. Josipa radnika, 1. svibnja katedralna župa Sv. Jakova i dolačka župa Sv. Križa …

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …