Oproštaj djelatnika Opće bolnice Šibenik od dugogodišnjeg bolničkog kapelana fra Mate Topića.

U srijedu 30. prosinca u u bolničkoj kapeli sv. Josipa održana je komemoracija za svima znanog i dragog dugogodišnjeg bolničkog kapelana fra Matu Topića. Uz tridesetak bolničkih djelatnika na komemoraciji je bio šibenski biskup Tomislav Rogić, predstavnik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Mario Radman, te biskupov tajnik i ekonom biskupije don Roko Glasnović.U uvodnom dijelu Službe riječi koju je biskup Rogić pozdravio je prisutne i iznio osnovne biografske podatke o fra Mati Topiću. U Služba riječi osobito odzvonilo čitanje iz Knjige Tužaljki: „Dobar je Gospodin onom koji se u nj pouzdaje, duši koja ga traži. Dobro je u miru čekati spasenje Gospodnje!“

U nagovoru biskup je naglasio kako je fra Mate Topić bio bio znakom nade, vjere i pouzdanja u Boga. Osobito po svojoj službi bolničkog kapelana koju je tolike godine s puno ljubavi vršio. Često se susretao s osobama koju su ga trebale na smrtnom času da im donese Isusa, da ih s Isusom pomiri, da moli za njihovo ozdravljenje ako je Božja volja i pripremi ih za susret s Ocem nebeskim. Znao je reći: Evo vraćam se od bolesnika. Podijelio sam svete sakramente. Molili smo za snagu i ozdravljenje a sada što Bog da. Sve je u Božjoj ruci“, kazao je biskup.

„Tako smo se i mi svi posljednjih tjedana molili za fra Matu kad je njega Bog stavio na posljednju kušnju i dao mu križ bolesti. I posljednji put kad smo se čuli, prije pogoršanja, bio je pun vedrine i nade, kako će se uskoro vratiti svojoj službi. Gospod je odlučio drugačije. Plemenitu dušu fra Mate bolima je pročistio i pozvao k sebi. – Sve je u Božjoj ruci!“, kazao je biskup Rogić.

Nakon što je biskup nazočnima podsvijestio kako je temelj naše vjere nada u uskrsnuće mrtvih koja se temelji na Isusovom obećanju iz Ivanova evanđelja o „mnogim stanovima koje će nam On pripremiti kod Oca kad uskrsne od mrtvih i sve nas privuće k sebi“, nastavljena je molitva prvog slavnog otajstva Gospine krunice sa zazivom „koji je za nas uskrsnuo od mrtvih“.

Zbog spriječenosti, susretu nije mogla nazočiti ravnateljica OB Šibenik, dr. Sanja Jakelić pa se u ime djelatnika OB Šibenik oprostila dr. Eva Čubrić, koja je ocrtala tko je bio fra Mate i što je značio djelatnicima bolnice. U dvadeset godina djelovanja fra Mate je bio prava tiha, strpljiva, ponizna, brižna Kristova prisutnost. Bio je pravi „konzilijarac za duhovne stvari“, uvijek spreman pomoći, saslušati, donijeti sakramente potrebnima. Svakog je poznavao po imenu jer je u svakom vidio osobu u njezinu neponovljivu dostojanstvu koje ima kod Stvoritelja, svakog je nastojao ohrabriti, utješiti i razveseliti. Stoga je za djelatnike bolnice fra Mate bio i ostao „naš fra Mate“, naizgled malen, tih, samozatajan, no u Božjim očima prava „ljudina“. Iako tužni zbog privremena rastanka, vjerujemo da je naš fra Mate u nedjelju rođen za Nebo, kazala je dr. Eva Čubrić.

Susret je završio molitvom Gospi brze pomoći za sve oboljele od corone, za sve zdravstvene djelatnike i za zaustavljanje pandemije te pjevanjem Kraljice neba.

tekst: dr. Eva Čubrić
foto: don Roko Glanović

Pogledajte još

Blagdan sv. Antuna pustinjaka proslavljen je u Buliću.

U malom i lijepom mjestu Bulić, koje pripada župi sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u …

U župi Čvrljevo proslavljen blagdan Imena Isusova

U župi Čvrljevo je u nedjelju, 15. siječnja proslavljen svetkovina Imena Isusova kojemu je posvećena …

Proslavom Imena Isusova u crkvi Gospe van Grada zaključeno je Božićno liturgijsko vrijeme u gradu Šibeniku.

U šibenskoj gradskoj župi Varoš u subotu 14. siječnja prema starom katoličkom kalendaru proslavljen je …