Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije. Njih više od 50, predvođeno šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem i izv. prof. dr. sc. fra Domagojem Runjom, produbljivalo je drugu domenu Kurikuluma za nastavni predmet Katolički vjeronauk ”Riječ Božja i vjera Crkve u životu kršćana”, što je zadana ovogodišnja okvirna tema vjeroučiteljima južnih biskupija. Susret je započeo Svetom Misom koju je, kao zahvalu za sve milosti primljene u protekloj godini, prikazao mons. Rogić.

Svoje razmišljanje, naslovljeno ”Podvrgnuti se Riječi Božjoj (Mt 7,21-29)” mons. Rogić oslonio je na evanđeoski ulomak toga dana. Istaknuo je kako je u procesu podvrgavanja Božjoj riječi prvi korak slušanje Riječi, što znači ”sve drugo ostaviti po strani i uši svoga bića okrenuti onome što Bog govori”. Opisao je utjecaj koji na slušanje i podvrgavanje Božjoj Riječi imaju naše čežnje, potrebe, muke i očekivanja. Kao drugi korak naveo je razumijevanje teksta, njegove pozadine i poruke, otkrivanje onoga što Bog govori svakome od nas ponaosob. Tek tada je moguće – u poniznosti, hrabrosti i predanju u ruke Božje – podvrgavanje onomu što Riječ Božja od nas traži kako bi ona dodirnula sve pore našega bića. Na koncu, mons. Rogić je opisao i četvrti korak, a to je strpljenje, ”davanje vremena samima sebi kako bi se ono što smo čuli, razumjeli i prihvatili naselilo u našu dušu i postalo dio nas – naše memorije, osjećaja i htijenja”.

Prof. Runje govorio je o ”Praktičnoj primjeni Biblije u životu i radu vjeroučitelja”. Opisao je položaj i značenje Biblije u životu čovjeka, vjeroučitelja i u liturgijskom kontekstu. Naveo je i opisao niz konkretnih načina na koje je moguće Bibliju učiniti sastavnim i redovitim dijelom i svakodnevnog života i nastavnoga procesa. Poseban naglasak stavio je na Lectio divina, tradicionalni molitveni pristup svetopisamskim tekstovima, i detaljno prikazao svaki njegov korak. U završnom dijelu praktično je proveo vjeroučitelje kroz njih. Predvođeni fra Domagojem vjeroučitelji su, kao pojedinci i kao zajednica, još jednom osluškivali evanđeoski ulomak i ulazili u dijalog s Njim, dopuštajući da ih on nadahnjuje i oblikuje.

Na koncu stručnog vijeća predstavljen je primjer dobre prakse ”Zajednička mobilnost voditelja i savjetnika”, više savjetnice za Vjeronauk pri AZOO-u Sabine Marunčić i Marine Galić, nastavnice Vjeronauka u Tehničkoj školi u Šibeniku. Opisani su svrha, tijek i rezultati njihovoga posjeta Katoličkoj školi u Plocku u Poljskoj u travnju ove godine, a čiji su ciljevi bili: upoznati se s provedbom i organizacijom obrazovanja u Poljskoj s naglaskom na stručno usavršavanje vjeroučitelja, upoznati i analizirati model određivanja prioritetnih područja za stručna usavršavanja, upoznati mjere koje potiču nastavnike na sudjelovanje u stručnom usavršavanju, iskustveno upoznati modele religijskog odgoja koji se primjenjuju u Poljskoj te primijeniti primjere dobre prakse. Aktivnost je realizirana u školi domaćinu, s predstavnicima Katehetskog ureda u Plocku, kao i u Institutu za stručno usavršavanje učitelja i nastavnika (MSCDN).

Pod točkom razno predstojnica Katehetskog ureda zahvalila je Šimunu Radniću koji je šest godina vodio Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije Šibenik – Zapad i koji se od te zadaće oprašta. Najavila je da će ga od rujna na tom mjestu naslijediti kolegica Josipa Burazer Žaja.

 

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …

Otvorena Ljetna škola „Practicing Resilience – Preparing for Recovery”

Treća međunarodna Ljetna škola „Practicing Resilience – Preparing for Recovery“ otvorena je u četvrtak, 27. …