Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije. Predavač je bio doc. dr. sc. vlč. Krunoslav Novak.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 25. listopada u prostorijama svetišta Gospe od Vrpolja u Vrpolju. Središnji dio susreta bilo je izlaganje „Vodstvo u služenju: Isusov primjer“  koje je održao generalni tajnik HBK i v.d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže dr. sc. vlč. Krunoslav Novak.

U uvodnom dijelu izlaganja govorio je općenito o vodstvu. Ukazao je  dvije vrste vodstva , te je pojasnio razlike  između vodstva životnih uloga i organizacijskog vodstva.  Voditelji životnih uloga funkcioniraju u trajnim odnosima kao roditelji, supružnici, braća i sestre, prijatelji i građani, dok u organizacijama to ne funkcionira tako. Organizacijsko vodstvo uključuje položaj i naslove koji se dodjeljuju kako bi služili vođeni potrebama i naravi organizacije, kazao je vlč. Novak.

Naglasio je kako svećeniku kao vođi zajednice uzor treba biti Isus Krist i njegovo služenje. Svećeniku na prvom mjestu treba biti dobrobit drugoga. Jednako tako  važno je i ne navezati ljude na sebe donošenjem odluke umjesto drugoga, jer osobe se tako čini nesposobnima da same odlučuju.

Govorio je i o  četiri područja vodstva na Isusov način. Voditi poput Isusa uključuje usklađivanje četiri domene vodstva koje se simbolično povezuju sa srcem, glavom, rukama i navikama. Ako su ta područja neusklađena, rezultat će biti frustracija, nepovjerenje i dugotrajno smanjena produktivnost.

U drugom dijelu rekolekcije svećenici su upoznati s predstojećim pastoralnim programima u Šibenskoj biskupiji. Biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Ante Vrcić ukazao je na događanja vezana za mlade u narednom vremenskom periodu. Naglasak je stavio na predstojeći nacionalni susret mladih koji će se održati u iduće godine u Gospiću.   Biskup Rogić  osvrnuo se na proteklo  biskupijsko  hodočašće u Rim od 8. do 14. listopada. Naglasio je kako je unatoč velikom broju hodočasnika sve dobro prošlo, te je svećenicima dao na razmišljanje o budućim hodočašćima i zamolio ih da iznesu svoje prijedloge na tu temu.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …