Obljetnica preminuća Službenice Božje majke Klare Žižić.

Spomendan preminuća utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, Službenice Božje majke Klare Žižić u Šibeniku obilježen je u utorak 21. rujna. Tog dana u samostanskoj kapeli u kući matici bilo je upriličeno cjelodnevno euharistijsko klanjanje. U večernjim satima u samostanu svetog Lovre u, mjestu gdje je pokopana službenica Božja misno slavlje uz koncelebraciju više svećenika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

U homiliji biskup Rogić kazao je kako od smrti majke Klare do danas ima 315 godina. „Što nas okuplja da je i danas spominjemo? – ovdje kod njezina groba u crkvi svetog Lovre. Njezino tijelo već davno pripada zemlji. A ona, majka Klara i danas privlači pozornost, zrači i govori svojim životom koji je ostavio svijetli trag u povijesti našega grada i biskupije“, kazao je biskup Rogić.
Naglasio je kako nove okolnosti u kojima živimo – pandemija – neizvjesnost – nesigurnost i nemir traži od nas reakciju, odgovor. „Kako drugačije nego iz vjere u Boga koji je Stvoritelj i Svedržitelj. Njemu se okrećemo u svim potrebama našim. A On od nas zauzvrat traži ljubav, odgovornost za primljene darove i međusobno potpomaganje, nošenje križa jedni drugima. Možda će nas upravo iskušenja naših dana vratiti na pravi put odgovornosti i brige jednih za druge, pa ćemo i mi kao Majka Klara lakše vidjeti Božju nazočnost u svakom čovjeku. Nije li Isus rekao: što god učiniste jednome od najpotrebnijih, od najmanjih – meni učiniste. To je Majka Klara razumjela i prihvatila, a životom živjela“ .
Svjedočanstvo svetosti majke Klare je upravo u njezinu spomenu koji živi, kazao je biskup. „Upravo spomen svetaca i slugu Božjih pokazuje nam da je prolaznost pobijeđena vječnošću. Časteći ih i nadahnjujući se na njihovim primjerima kao da i sami dotičemo vječnost koja traje i ne gasi se. Samo snaga ljubavi za drugoga, koja je odraz Božje ljubavi u nekom čovjeku traje i poslije njegove smrti. Trag ljubavi, dobrote, žrtve i posvjedočene vjere u Boga. Usprkos protivštinama, teškoćama, nevoljama, činiti uvijek dobro! Tada smo Kristovi i tada se ne prekida nit Providnosti“.
Večerašnjim misnim slavljem želimo da se primjer Majke Klare još dublje utisne u naše živote i djelovanje. Da je to moguće i da je djelotvorno, svjedoče sestre Šibenske Franjevke već tristo ljeta. Neka nas ovogodišnji spomen Majke Klare učvrsti u predanju Božjim naumima, učvrsti u vjeri – bolje reći u tom hodu vjere i uvijek iznova izazove da ono što činimo – naše svakodnevne zadaće, kakve god bile – da ih uvijek više činimo iz ljubavi prema Kristu našem jedinom Spasitelju, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.
Na samom kraju misnog slavlje prigodno se obratila vrhovna poglavarica sestra franjevki od Bezgrješne s. Terezija Zemljić. Ukazala je kroz svjedočanstva na djelotvornost molitve majci Klari i na milosti zadobivene iz te molitve. Misno slavlje završilo je molitvom na grobu majke Klare Žižić za njeno proglašenje blaženom.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …