Obilježeno deset godina od postavljanja kipa Gospe od puta na odmorištu Krka.

Svečanost obilježavanja desete godišnjice postavljanja kipa Gospe od puta s djetetom Isusom održana je u srijedu 14. kolovoza na odmorištu Krka na dionici Autoceste A1 Zagreb-Split.

Na svečanosti u sklopu koje je bila Služba Riječi bio je predsjednik hrvatske humanitarne udruge Cro Unum i inicijator izgradnje i postavljanja kipa Gospe od puta s djetetom Isusom prof. dr. Dragan Primorac, šibenski biskup Tomislav Rogić, splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić, umirovljeni šibnski biskup Ante Ivas, te skradinski župnik don Gabriel Jagarinec.

Pozdravljajući okupljene, Dragan Primorac je naglasio kako je postavljanje kipa Gospe od puta duboko duhovni događaj. U proteklih deset godina brojni vjernici koji se zaustavljaju kod Gospinog kipa svjedoče snagu i ljubav koju Marija nosi. Osobno mislim da našu vjeru moramo svjedočiti ne samo pričama nego i dijelima. To je Hrvatska koju sanjamo i koja će se dogoditi, kazao je dr. Dragan Primorac.

Putovanje uvijek podrazumijeva neku neizvjesnost. Što nas sve čeka na putu? Hoćemo li na vrijeme stići? Hoće li sve proći dobro? Marija je ta pomoć na putu da sretno stignemo do cilja, uzdajući se u Gospodina koji će nam providjeti što nam je potrebno, kao što je to bilo u životu Blažene Djevice Marije, čije srce veliča Gospodina za sva dobročinstva, poručio je biskup Tomislav Rogić u prigodnom nagovoru.

Putovanje ljudskog života prema vječnosti. Putovanje od djetinjstva, mladosti, zrelosti do starosti. Putovanje životnog učenja, upoznavanja Božjih darova i stvorenja. Putovanje sa braćom i sestrama, suputnicima koje nam je Bog stavio na životni put da izgradimo zajedništvo, jednodušnost u svakom dobrom i plemenitom nastojanju. Putovanje u vjeri, nadi i ljubavi prema Bogu! Putovanje od jednog do drugog ljudskog srca, putovanje koja rađa susretima koji nas obogaćuju i izgrađuju, čine od nas ono što kroz život postajemo i kako za vječnost dozrijevamo. Sve to od Gospe učiti možemo i trebamo, imajući je stalno pred očima kao našu suputnicu i zaštitnicu svakog putovanja. Sve to i još puno više želio je označiti i ovaj Gospin kip ovdje na odmorištu Skradin, Hrvatskog auto puta, kazao je biskup u homiliji.

Neka svaki prolazak pokraj Gospe od Puta, vjernika potakne da joj sve svoje životne putove preporuči, neka na molitvu poziva i Bogu dovodi. Putniku, koji Gospu ne prepoznaje, neka posvjedoči u koga se vjerni hrvatski puk pouzdaje i kome se moli, da i njega sretno dovede cilju i poznavanju Boga. Svima nama neka bude znak Božje dobrote i ljubavi koja nam se u Marijinoj Majčinsko ljubavi za svoju djecu, koju je pod križem rodila, nikada ne prestaje darivati, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

Kip Gospe od Puta je postavljen 14. kolovoza 2009. Godine. Skulptura visine 3.5 m i težine 8 tona najviši je kip Majke Božje u Hrvatskoj, a djelo je akademskog kipara. Krune Bošnjaka i akademskog kipara Vene Jerkovića te njihovih suradnika.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …