Obilježeno 500. godina od posvete crkve sv. Križa na Krapnju. Posvećen je i novi oltar.

Na otoku Krapnju u petak 5. svibnja proslavljeno je petsto godina o posvete samostanske crkve svetog Križa. Tim povodom svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić koji je i posvetio oltar. Među desetka svećenika u koncelebraciji je bio župnik župe Krapanj – Brodarica fra Ivan Lelas i provincijal Franjevačke provincije Sv. Jeronima fra Tomislav Šanko.

U homiliji biskup Rogić kazao je kako po drvu križa, kad je ljudskim očima Isus na križu izgledao posve nemoćan, Bog nam je pokazao svoju svemoć jer je od križa – koji je bio znak sramote, osude i najstrašnije smrti – učinio novi znak, znak ljubavi i spasenja. Od simbola najveće sramote i strahote Bog čini simbol ljubavi. Žrtvu pretvara u blagoslov. Očitovala se mudrost Božja i posvjedočila nam da naše misli nisu Božje misli, da naša shvaćanja nisu jednaka Božanskim, jer Bog i od sramote može učiniti svoju slavu, i od smrti učiniti život, od izgubljenoga učiniti spašeno. – Bog ne može biti pobijeđen, ničim, pa ni ljudskim grijehom.

Potom je ukazao na neke detalje iz povijesti samostana i crkve u Krapnju. Samostan je građen za braću Bosanske vikarije. Šibenski plemić Toma Jurić, potomak bribirskih Šubića, kupuje 1436. otočić od šibenskoga Kaptola s namjerom da tu sagradi kapelu. Nakon njegove smrti njegovi sinovi žele gradnju samostana za opservante, a 1436. papa Eugen IV. to dopušta. Gradnja crkve (12*5,82m), samostana i klaustra je završena 1523. U crkvi su bila tri oltara: veliki s oltarnom slikom sv. Jelene Križarice i sv. Franje (nepoznatog majstora), Gospin sa slikom Gospe s Isusom (Sijenska škola) i Sv. Križa s raspelom iz maslinova drveta, koje je 1523. doneseno iz Svete Zemlje (pripisuje se Jurju Petroviću, splitskom kanoniku. Crkva je posvećena 5. svibnja 1523. s naslovom Sv. Križa vjerojatno da se označi veza s matičnom Provincijom sv. Križa. Uz Malu braću nastanili su se prebjezi pred Turcima. Zbog prirasta stanovnika crkvu je 1937. župnik i gvardijan fra Vladislav Brusić produljio i proširio u romanskom stilu (32*8,45m).

Duhovna djelatnost braće vezana je uz stanovnike naselja na otoku koje je pripadalo župi Grebaštica. Venecija nije trpjela na svom području pripadnike drugih država, pa je i braći iz krajeva pod turskom vlašću boravak na svom području zabranila, a samostan je pripao dalmatinskoj Provinciji sv. Jeronima. Braća provincije su u svemu preuzela ulogu predšasnika. Uz duhovnu asistenciju podučavali su vjernike znanjima u samostanskoj prostoriji zvanoj “skularica”. Grk fra Antun s Krete, koji je došao oko 1700. uveo je stanovnike u spužvarsku djelatnost koja će im postati jedan od glavnih izvora prihoda. Tako zbori povijest koje se s ponosom prisjećamo. Bilo je dano s Neba biti i opstati ovih 500 godina da danas možemo posvetiti novi oltar.

Biskup je vjernicima poručio  svaki put kad dolaze u crkvu, pred ovaj oltar kojeg ćemo danas posvetiti stupamo zapravo pred Gospodina koji nas čeka, koji nas voli, koji nam želi pomoći, koji se za nas žrtvovao na križu, koji je slavno uskrsnuo da i nama otvori vrata neba, vrata vječnosti! Oltar je i žrtvenik za prinošenje naših molitava, oltar je sveto mjesto Kristove žrtve, oltar je i znak groba iz kojega Isus uskrišava, oltar je prijestolje Božje na zemlji. Oltar postaje znakom koji nam daje mogućnost pristupiti Bogu, osjetiti njegovu blizinu. Oltar predstavlja i žrtvenik i žrtvu – Krista Gospodina koji se na križu prinesao Bogu za nas! To su najuzvišenije tajne naše vjere, ali i izvor milosti, Božje naklonosti prema nama, Božje ljubavi za nas. Svetim Bogoslužjem, za svaku vjerničku dušu ova crkva postaje mjesto susreta s Bogom. Pa čak i slučajan pogled u prolazu pored crkve ili zvuk zvona s tornja žele nas podsjetiti da nam Bog nudi svoju blizinu, da nas zove k sebi. Možemo mu pristupiti, možemo se ovdje u crkvi s njime naći, sve mu reći, za sve ga moliti, srce mu otvoriti. Možemo baš ovdje u zajedništvu svete mise njegovu Riječ slušati, jasne životne putokaze vidjeti i svaku utjehu dobiti. Božja nazočnost, Božja ljubav, žrtva Sina Božjega i slavno uskrsnuće, život zauvijek s Bogom u vječnosti – to nam znači crkva – to nam znači oltar – da je Bog, po svom obećanju s nama do svršetka svijeta – da radost Gospodnja bude i naša jakost, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Na kraju slavlja vjernicima se obratio  provincijal Franjevačke provincije Sv. Jeronima fra Tomislav Šanko. Ova crkva predstavlja simbol ljubavi, nade i vjere. Crkva je mjesto gdje se bog spušta čovjeku, a čovjek se uzdiže Bogu. Ona je mjesto susreta čovjeka i Boga. Izrazio je nadu na će franjevci još dugo ostati na otoku Krapnju i Brodarici. Potom je riječi zahvale uputio i župnik fra Ivan Lelas. Zahvalio je biskupu i provincijalu, te vjernicima i svima koji su doprinijeli proslavi velike obljetnice.

 

 

 

Pogledajte još

U Gospiću održan Susret hrvatske katoličke mladeži.

Svečana misa koja je u subotu, 4. svibnja, okupila u Gospiću više od 10.000 mladih …

ŽUPNO ZAJEDNIŠTVO KATEDRALNE ŽUPE SV. JAKOVA I DOLAČKE ŽUPE SV. KRIŽA

Blagdan sv. Josipa radnika, 1. svibnja katedralna župa Sv. Jakova i dolačka župa Sv. Križa …

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …