Obilježena 597. obljetnica posvete crkve svetog Frane u Šibeniku.

Crkva sv. Frane i sv. Ante u Šibeniku posvećena je 31. svibnja 1423. godine

Valjda svi Šibenčani znaju i ponose se da u svome gradu imaju redovnike franjevce čija je nazočnost jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Prema mišljenju nekih franjevci su u Šibeniku još od 1221. godine. Ono što sigurno i dokumentirano znamo jest da je ove godine okruglih sedamsto godina da su fratri napustili svoje prvotno obitavalište u dijelu starog Šibenika koji se zove Psare i ušli unutar gradskih zidina gdje se od 1320. godine nalaze neprekidno sve do danas. Ubrzo su sagradili golemu crkvu u čast franjevačkih duhovnih velikana sv. Frane i sv. Ante koja je posvećena 31. svibnja 1423. godine. Šibenčani i vjernici koji iz okolice dolaze u ovu crkvu zavolili su ove svece i rado dolaze na njihove blagdane. Ove godine zbog preklapanja sa svetkovinom Duhova obljetnica posvete se slavila u ponedjeljak 1. lipnja.

Svetu misu je predslavio gvardijan samostana sv. Frane fra Ivan Bradarić u koncelebraciji s vikarom samostana fra Augustinom Kordićem. Fra Ivan je u homiliji istakao važnost ovog bogoslužnog prostora koji su redovnici samostana sv. Frane pomalo vizionarski sagradili kao golemu jednobrodnu lađu koja plovi kroz stoljeća.

Kao najveći duhovni sin grada Šibenika, koji je u svojemu djetinjstvu sigurno gledao nastanak ove velebne građevine je i sv. Nikola Tavelić prvi hrvatski svetac. Upravo ovaj samostan i crkva sačuvali su i prenijeli kult sv. Nikole Tavelića te su naši biskupi 1970. godine baš tu crkvu proglasili za Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića. Tako će ova crkva uskoro biti mjesto gdje će se slaviti jubilej pedesete obljetnice kanonizacije prvog hrvatskog sveca.

 

http://svetiste-sibenik.hr/

Pogledajte još

U Buliću proslavljen sv. Antun pustinjak,nebeski zaštitnik mjesta.

Mještani Bulića u nedjelju 17. siječnja 2021.g , svečano su proslavili svetkovinu sv. Antuna Pustinjaka …

Preminuo fra Nikola Mate Roščić. Dio redovničkog života proveo je u samostanu svetog Frane.

Nakon duge i teške bolesti, okrijepljen svetim sakramentima, u jutarnjim satima 18. siječnja 2021. u …

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 2. nedjelja kroz godinu B – Jaganjac Božji koji odnosi grijeh svijeta

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu U ono vrijeme: Stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda …