Novi broj Glasnika Svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku „Svetac“

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića izdalo je novi – sedmi broj glasnika „Svetac“ s nadnevkom od listopada 2020., a glavna tema je proslava velikog jubileja – 50. godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića.

Novi broj otvara naslovnica sa slikom kipa sv. Nikole Tavelića sa šibenskom kapom koji je blagoslovljen na 50. godišnjicu kanonizacije, te će biti postavljen u Jeruzalemu.

U Uvodniku rektor Svetišta i glavni urednik fra Ivan Bradarić piše da je od kanonizacije prošlo 50 godina – „pravi biblijski jubilej. Godina milosti Gospodnje.“ Iako je 2020. godina po mnogočemu specifična, proslava jubileja 21. lipnja uspjela se održati na čemu urednik zahvaljuje Bogu. „Godina sv. Nikole polako ide kraju. U tijeku je devetotjedna priprava u vidu velike devetnice – devet petaka uoči svečeva blagdana, a zatim i proslava blagdana 14. studenoga kada će biskup šibenski zaključiti jubilejsku godinu sv. Nikole Tavelića“, najavio je fra Ivan.

U sljedećoj rubrici opisan je tijek pripreme jubileja – od priprave za svečev blagdan 2019., preko proslave blagdana i otvaranja jubilejske Godine sv. Nikole Tavelića za Šibensku biskupiju, hoda najstarijeg prikaza sv. Nikole po župama šibenske biskupije i još nekim hrvatskim župama, predstavljanja zbornika radova s međunarodnoga znanstvenog skupa „Franjevački velikani“, zatim Dana posvećenog života Šibenske biskupije, pa neposredne priprave za proslavu jubileja Danima sv. Nikole Tavelića, novoga dokumentarnog filma o svecu, poštanske marke s njegovim likom, knjige s propovijedima biskupa Srećka Badurine, do mnogih drugih događanja.

U Razgovoru o Tavelićevoj kanonizaciji govori akademik Josip Bratulić. „Kanonizacija jednoga hrvatskog sveca iz davnine, sigurno je znak priznanja ukorijenjenosti kršćanstva u narodu, ali već oznaka ‚prvi hrvatski svetac‘, tj. prvi svetac koga slavi opća Crkva, koliko je veličajna, toliko otkriva i izvjesnu nepravdu prema narodu koji je rano prihvatio kršćanstvo, dao Katoličkoj Crkvi brojne ugledne članove, biskupe, svećenike, mučenike, te nas može iznenaditi da je tako kasno jedan mučenik, mučen i ubijen u Jeruzalemu davne 1391. godine, proglašen svecem Katoličke Crkve“, rekao je, između ostaloga, Bratulić.

„Svetac“ zatim sažetak i podsjetnik na samu proslavu 50. godišnjice kanonizacije i misu koju je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj slavio na trgu pored Svetišta.

Na kraju Glasnika je fotogalerija hodočašća u Svetište prije uvođenja epidemioloških mjera te predstavljanje najnovijeg projekta Svetišta – emisije „Tavelićev tibar vire“ koja se emitira u devet petaka uoči blagdana sv. Nikole, 14. studenoga.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …