Molitva odrješenja za generala Blagu Zadru na Šubićevcu.

Danas, 16. listopada, ne možemo a da se ne spomenemo čak 4 važnih godišnjica koje su povezane s našom nedavnom prošlošću, ali i sadašnjošću: naime, na današnji dan 1978. dogodila su se dva sudbonosna događaja – u Rimu je taj dan izabran krakovski nadbiskup Karol Woytila za papu Ivana Pavla II., a isti je dan u Parizu ubijen Bruno Bušić, hrvatski rodoljub, novinar i književnik, ubila ga je komunistička tajna služba, kao i tolike Hrvate koji su smetali ondašnjem režimu – bilo je to dakle, prije 42 godina; a prije 29 godina, tj. 16. listopada 1991. ubijen je legendarni branitelj Vukovara general-bojnik Blago Zadro, a isti dan je u Glinskom Novom Selu masakrirano 32 Hrvata, civila, od kojih je najstariji imao 83, a najmlađa djevojka 15 godina.

Papa, danas sveti Ivan Pavao Drugi, bio je veliki prijatelj nas Hrvata i njemu mi puno dugujemo jer se u teškim i presudnim vremenima zauzeo za nas i pomogao nam da dođemo do slobode i svoje neovisnosti; mučenik Bruno Bušić na neki je način simbol svih ubijenih Hrvata za svoju domovinu, u borbi za istinu i slobodu svoje zemlje; njemu su pridruženi i toliki ubijeni kako u Drugom svjetskom ratu i poslije njega, tako osobito u Domovinskom ratu, kao što su to i civilne žrtve iz Glinskog Novog Sela, a i tolike druge iz čitave naše Domovine. A Blago Zadro, heroj Domovinskog rata, predstavlja hrabrost naših branitelja, onih koji su bili spremni žrtvovati se za istinu, Domovinu i njezin mir.

Mi ovu svetu misu prikazujemo za njih, za sve ubijene i nestale, za sve žrtve Domovinskoga rata. I dok se molimo za poginule i pokojne, molimo se i za našu Domovinu danas, za njezin život i napredak. Zahvaljujemo Bogu za te primjere naše vjere, hrabrosti i domoljublja, za sve žrtve koje su ugrađene u slobodu naše Domovine.

Braćo i sestre, neophodna je duhovna dimenzija u našoj Crkvi i u našem hrvatskom društvu. U Crkvi vjernici laici su važni i da je potrebno vaše zauzimanje za život vjere da bi se tako neprestano obnavljala kako Crkva tako i društvo. Ovo naše okupljanje, misa i mimohod do murala Blage Zadre, znak je da želimo trajno njegovati uspomenu na te teške ali ponosne dane, no najviše na sve te naše sugrađane i sunarodnjake koji su imali hrabrosti i život dati za Domovinu, rekao je župnik fra Mario Radman.

Gospodine, pogledaj okupljene tvoje vjernike – hrvatske branitelje, sve nas okupljene u crkvi sv. Ante. Budi im ti najčvršći štit i sigurna zaštita. Daj da ne klonu pred izazovima današnjega vremena. Ispuni ih svojom snagom, razborom i ljubavlju. Gospodine, po zagovoru Majke Marije, s apostolima mi Te molimo: umnoži nam vjeru i blagoslovi svoj narod.

izvor: https://subicevac.hr


Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …