Misu povete ulja u katedrali svetog Jakova predvodio je biskup Tomislav Rogić.

Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 1. travnja u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas, te dijecezanski i redovnički svećenici koji djeluju na području Biskupije. Posluživao je đakon Šibenske biskupije don Ante Škugor. Svećenici su preko slavlja obnovili svoja svećenička obećanja dana u trenutku ređenja. Euharistija je slavljena uz poštivanje svih mjera stožera Civilne zaštite.

„Sveta misa posvete ulja bolesničkog pomazanja i ulja svete krizme na Veliki četvrtak posebna je prilika da se vidljivo ostvari naše zajedništvo prezbiterija Šibenske biskupije“, kazao je u homiliji biskup Tomislav Rogić. Naglasio je kako kroz proteklu godinu  koja se  proživljavava u okolnostima zarazne bolesti, svećenicima nedostaju redoviti susreti, rekolekcije, druženja, ono bratsko zajedništvo koje smo na njima ostvarivali. „Zato je danas iznimna prilika naše zajedničke molitve da isprosimo od Boga milost da se skrate dani ovih iskušenja, da se međusobno učvrstimo u vjeri, obnovimo postojanost u služenju Bogu i Božjem narodu, te ustrajemo u toj molitvi do uslišanja“.

Ovo je dan kada se želimo prisjetiti, zastati  i osvijestiti koliko nam je dostojanstvo darovano, koliko nas je Bog htio imati sebi blizu, koliko nam je darovao svoje povjerenje, kazao je biskup Rogić.  „Zahtjevnost darovane službe traži napor, rekao bih stalno promatranje kompasa, smjerokaza: – idem li u dobrom smjeru? – idem li prema pravom cilju? – što mi je najvažnije?, osobito u ovim vremenima iskušenja“, kazao je biskup Tomislav Rogić.

 

Naglasio je kako su se svijet i vrijeme u kojem živimo promijenili pred godinu dana. „Svjedoci smo da sve može stati, da odjednom sve može biti drugačije. Ograničeni smo u djelovanju. Opterećeni smo neizvjesnošću kao i svi drugi ljudi. U napetom smo iščekivanju kada će sve to završiti i hoćemo li se vratiti u normalan život na kakav smo bili navikli. Svjesni da su se i prije događale nevolje, da su trajale, uzimale svoj danak i onda prestajale. Tako bi s bolestima, ratovima, prirodnim nepogodama. U svima njima vjernička duša rasla je u pouzdanju da će Bog sve okrenuti na dobro, da će po križevima života koje nosimo Bog udijeliti spasenje svom narodu. Nije li to ta životna lekcija Velikog tjedna, Kristova križa i Uskrsnuća?“.

„Obilježeni pomazanjem Svetoga reda zadobili smo milosti Božje potrebne našoj službi. Slikovitost ulja kojeg koža upija daje prikazati onu nevidljivu stvarnost darova Božjih za sve dane našeg svećeništva. Uljem obilježeni, označeni, izdvojeni za svetu službu. Uljem milosti nahranjeni, prosvijetljeni, izliječeni, ojačani za životne borbe. Svetim uljem urešeni za znak, ali i obilježeni za konačni susret u vječnosti.

U tom duhu, s tom odlukom i nakanom obnovimo svoja svećenička obećanja, svoju stranu Saveza s Bogom! Neka nas povede revnost za duše i iščekivanje konačnog susreta s Uskrslim Gospodinom“, poručio je biskup Rogić svećenicima.

Vjernike je potaknuo da mole za svoje svećenike. „Za njihovu revnost i ustrajnost. Molite za nova svećenička zvanja u cijeloj Crkvi i u našoj Šibenskoj biskupiji. Po brojnim i revnim svećenicima lako će narod prepoznati put u Božju blizinu, u radost života i ustrajnost u kušnjama. Neka nam dobri i svemogući Bog udjeli milost Radosnih navjestitelja i velikodušnih posrednika svake milosti Božje. Neka se u obiteljima moli za zvanja i neka Bog učini plodnim naše župne i redovničke zajednice.“

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …