Misa posvete ulja slavljena u katedrali svetog Jakova.

Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 14. travnja u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas, te dijecezanski i redovnički svećenici koji djeluju na području Biskupije. Posluživali su đakoni Šibenske biskupije don Ante Vrcić i don Šime Pleadin. Svećenici su preko slavlja obnovili svoja svećenička obećanja dana u trenutku ređenja. Posvećena su ulja krizme i bolesničkog pomazanja koja je ove godine darovala župa sv. Josipa radnika – Ražine.

Sveta misa Posvete ulja na Veliki četvrtak prijepodne jedinstvena je u cijeloj liturgijskoj godini. Posvećujemo ulja za sakramente, one vidljive znakove po kojima će Bog darivati svoju nevidljivu milost: ulje krizme i ulje bolesničkog pomazanja. Dar ulja kao simbol posebnog Božjeg odabira – pomazanja, koji sa sobom nosi posebne Božje milosti u sakramentima krštenja, krizme i svećeničkog ređenja, te dar zaufane molitve za ozdravljenje i prihvaćanje Božje volje u bolestima.    Danas uprisutnjujemo zajedništvo našeg Šibenskog prezbiterija i obnavljamo naša svećenička obećanja dana Gospodinu Isusu Kristu – vječnom Velikom svećeniku. Zajedništvo u obećanjima, zajedništvo u hodu, u slavljima i poteškoćama, u pouzdanju i podnošenju izazova, poručio je biskup Rogić u homiliji.

U službi smo Svetoga, Svetomu služimo, a to je nedokučiva tajna i za nas same. Sveto nas nadilazi. Tek znamo, izdvojeni smo za tu službu po Božjem promislu, od onog redovitog, drugačijeg, svjetovnog. Da bi mogli ispuniti svoje poslanje potrebni smo nutarnjeg mira koji se i za nas rađa po oproštenju naših slabosti, naših grijeha i propusta. Prije svih pozvani smo na pomirenje s Bogom, na pomirenje međusobno u bratskom svećeničkom zajedništvu, na pomirenje i oproštenje s braćom i sestrama s kojima i za koje živimo, na nutarnje pomirenje svoje osobnosti s poslanjem koje nam je darovano, poručio je biskup svećenicima.

Pozvao ih je da obnove obećanja Gospodinu u sjećanju na radost prvog izgovorenog „Da“. Kazao je kako obećanja od svećenika traže tješnje povezivanje s Gospodinom Isusom, suobličavanje Kristu odričući samog sebe. „Svijet u kojem živimo treba nas da posvjedočimo Svetoga i jedinoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista u kome je čovjeku jedina nada. Naš narod i Crkva trebaju nas da im posvjedočimo Božju ljubav i blizinu i najbezizlaznijim situacijama“, poručio je biskup svećnicima..

Vjernike je pozvao  da mole za svoje svećenike. Za njihovu revnost i ustrajnost. Molite za nova svećenička zvanja u cijeloj Crkvi i u našoj Šibenskoj biskupiji. Po brojnim i revnim svećenicima, novim duhovnim zvanjima prepoznat ćemo da smo živa Crkva Kristova. Neka nam dobri i svemogući Bog udjeli milost Radosnih navjestitelja i velikodušnih posrednika svake milosti Božje. Neka se u župama i obiteljima moli za zvanja, da naši svećenici budu izazov mladima da krenu za Kristom. Neka u tome vide i dožive neizmjerni Božji blagoslov, zaključio je biskup Rogić.

Pogledajte još

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …