Klarisa s. Katarina od Raspete Ljubavi položila doživotne zavjete

Klarisa s. Katarina od Raspete Ljubavi (Nera Galijot) položila je doživotne zavjete u subotu, 18. ožujka 2023. godine, u samostanu klarisa u Splitu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika među kojima i duhovnik klarisa fra Marijan Vugdelija koji je naglasio kako je ovo velik i svečan dan za čitavu Crkvu, a posebno za sestre klarise. Čestitao je s. Katarini od Raspete Ljubavi te zaželio da sve molitve koje ćemo u ovom slavlju uputiti Bogu budu plodonosne i ostave duboki trag na život moliteljica i klanjateljica, sestara klarisa.

Pozdravivši mnoštvo okupljenih vjernika, a posebno obitelj i rodbinu s. Katarine, biskup Rogić pozvao je sve na promišljanje što uopće znači zavjetovati se Gospodinu i predati čitav svoj život u ruke Božje te koliko snažnu poruku ova mlada djevojka šalje svima nama u 21. stoljeću kada većina ljudi ne poznaje što znači doživotna vjernost i kada živimo u izobilju različitih mogućnosti za naš život, a ništa nas ne ispunjava. „Dragocjena je uloga sestara klarisa uvijek, a osobito danas kada čovjek bježi od samoga sebe i od Boga, stalno želi biti nešto drugo i ne nalazi smisla, kao da se predao trajnom besmislu i rastresenosti. Ovaj samostan, oaza molitve, bio je i bit će svjetlo svakom čovjeku da pronađe mir duše u otkrivanju Božjeg plana za njegov život“, kazao je. Istaknuo je kako se s. Katarina odvažila biti drugačija u ovome svijetu, „biti ud Njegova tijela, odgovoriti na poziv služenja i poslanja po mjeri dara vjere koju će joj Gospodin udijeliti te njezine usne očistiti i u njih svoju Riječ staviti. Trajno će je pozivati da njezina ljubav bude nehinjena, neglumljena, neprevrtljiva ili usiljena nego potpuna, da od zla bježi, a uz dobro prijanja“.

Upozorio je i sve okupljene da ukoliko želimo biti Isusovi, slijediti ga i služiti mu, bez križa, odricanja i žrtve ne ide jer On je tim putem prošao i obećao da će nas na tom istom putu pratiti i biti s nama. „Raspeta ljubav, Isus na križu, u sebi nosi sve grijehe svijeta i pomiruje palog čovjeka s njegovim Stvoriteljem. Zapitajmo se može li se živjeti za nešto više od toga? Postoji li veći cilj? Može li se imati veće povjerenje i pouzdanje nego u Raspetu Ljubav? Svi smo na to pozvani po Raspetoj Ljubavi, svatko u svom pozivu i odazivu“, zaključio je.

S. Marija Katarina od Raspete Ljubavi (Nera Galijot) rođena je 21. veljače 1994. godine u Splitu. Tokom djetinjstva živjela je u Kaštel Gomilici, Kninu i Vodicama. Srednju strukovnu školu završila je u Šibeniku, smjer kozmetičar. Potom se vraća u Kaštel Gomilicu i zapošljava u ugostiteljstvu. Iako je živjela kao i svi vršnjaci, često je razmišljala o Bogu i tražila smisao života na zemlji. Tijekom godina u njenoj nutrini raste nezasitna žeđa za Bogom, za potpunim predanjem Njemu, ali nije shvaćala da se radi o pozivu za redovništvo. Na prijedlog župnika u Kaštel Gomilici, don Ante Čotića, 2015. godine odlazi na hodočašće u Rim i Asiz prilikom otvaranja Jubilarne godine Božjeg milosrđa. U Asizu, u Porcijunkuli, Bog ju je dotaknuo preko ruža svete Klare, no ni tada nije odlučila izbliže slijediti Gospodina. Te godine upisuje vojsku o kojoj je razmišljala jako dugo, no u isto vrijeme pojavljuju joj se misli o redovništvu. Krajem Jubilarne godine Božjeg milosrđa, prolazi svjesno kroz Vrata milosrđa i napokon prepoznaje svoj redovnički poziv za klauzuru. U 23. godini, 18. ožujka 2017. godine, pristupa Redu siromašnih sestara svete Klare u Splitu. Prve zavjete u trajanju od tri godine položila je 19. ožujka 2020. godine.

izvor:  https://smn.hr

 

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …