Katedrala svetog Jakova dobila je interpretacijski centar. Blagoslovio ga je biskup Tomislav Rogić.

Interpretacijski centar katedrale svetog Jakova „Civitas Sacra“ blagoslovljen je i otvoren u ponedjeljak 13. svibnja. Među brojnim uzvanicima i gostima bili su umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, dubrovački biskup Mate Uzinić, otpravnik poslova nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić. Interpretacijski centar blagoslovio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Na svečanosti nazočili su i predstavnici državnih i lokalnih vlasti: premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, župan Šibensko kninske županije Goran Pauk i gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić.

Na početku programa otvorenja i blagoslova prigodno se obratio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Ukazao je kako je centar uređen s ciljem da predstavi katedralu u svoj njezinoj umjetničkoj i duhovnoj ljepoti.

– Središnju poruku kršćanske kulture mogli bi zato ovako sažeti: čovjek je velik kada svoju veličinu pronalazi u Bogu i prema Bogu gradi sebe, svoje odnose, zakone i kulturu. Bez Boga ta ista kultura u ozbiljnoj je opasnosti da se pretvori u neku drugačiju kulturu, ili možda u nekulturu, pa da nestane.
Sama vizura našega grada Šibenika, osobito kada ga promatramo s druge strane Kanala, s katedralom koja se u gotovo nestvarnoj ljepoti izdiže iznad svih drugih kuća i palača, pruža nam dojmljivu sliku kršćanske kulture. Vidimo sveti grad (Civitas Sacra) koji svojim izgledom svjedoči: čovjekov duh od Boga izvire i u Bogu se pronalazi. Zato je Bog u njegovu središtu. Vjerujemo da će ova zbirka (Civitas Sacra) svima koji posjete naš grad pružiti dobar uvid u bogatstvo naše kulture, u posvećenost naše hrvatske duše, ali da će i nama samima biti jednako tako snažan podsjetnik da znamo tko smo, što nas je kroz povijest vodilo, hrabrilo, tješilo i očuvalo te nas poučiti kako svoju kulturu graditi dalje i prenijeti budućim naraštajima – poručio je mons. Mlakić.

Gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić naglasio je kako uzvanike pozdravlja u ime grada koji je poseban na nekoliko načina. U prvom redu, zato što je Šibenik najstariji samorodni hrvatski grad.

– Govorim u ime grada koji na svom području ima dva nacionalna parka i dva UNESCO-va spomenika. Jedna od njih je katedrala sv. Jakova. Govorim u ime grada koju je praktički svoju prepoznatljivost počeo mijenjati zadnjih pet, šest godina. Ovaj mali trg koji stanovništvo zove Medulić je preslik upravo toga što se događa s ovim gradom. Nije tako davno bilo kad je palača Marenzi bila ruševina, a sada je hotel s četiri zvjezdice. Nije tako davno bilo kada je palača Divnić bila ruševina, a sada je hotel s četiri zvjezdice. Nije tako davno bilo kada su poslovni objekti bili zapušteni i nisu nudili nikakvu perspektivu. Nije tako davno bilo kada je palača Galbiani, kada sam se radi zapuštenosti s ocem biskupom u miru Antom Ivasom, jedva popeo do vrha. Danas, upravo zahvaljujući europskom novcu, mi smo na trgiću Medulić koji u ovom trenutku ima sto zaposlenih – kazao je Burić.

– Protekla 32 mjeseca na ovom mjestu stvarala se jedna cijela epopeja, susreta, dogovora, rješavanja novootkrivenih problema, rokova. Jedna prava drama kako će sve na kraju ispasti. Hoćemo li uspjeti odgovoriti na sve izazove. Djelo je dovršeno i stoji pred vama kao plod ustrajnog rada i zalaganja mnogih na dobrobit grada Šibenika i Šibenske biskupije – kazao je biskup šibenski biskup Tomislav Rogić. Naglasio je kako je u svemu iščitavao Božji prst, naklonost providnosti.

– Projekt je prijavljen u siječnju 2016. godine, a na Dan sv. Jakova, zaštitnika katedrale, 25. srpnja 2016., projekt je prihvaćen. Bio je to prvi dan novog šibenskog biskupa. Nedoumica tisuću, potraga za ekipom koja će projekt voditi. Jesmo li u stanju? Ugovor treba potpisati u roku 45 dana ili odustati. Nizali su se cjelodnevni sastanci, ali krenuli smo. Već nakon prva tri mjeseca otkriveni detalji oslikanih greda traže promjenu projekta u cijelosti da se sačuva izvornost. Građevinske izmjene diktiraju izmjenu postave, sve treba iznova premjestiti ili naći nova rješenja ili odustati. I tako dalje sve do konca radova – kazao je šibenski biskup koji je svima koji su sudjelovali u projektu i zahvalio.

Prigodno se obratio i premijer Andrej Plenković. – Bitno je da koristeći EU fondove Hrvatska obnavlja sakralnu baštinu. Napravili smo iskorak koji se na početku korištenja europskih sredstava činio zahtjevan, ali Šibenik je od danas bogatiji za veliku kulturnu ponudu, učinili ste da vam grad bude bolje brendiran i prepoznat kao važno kulturno središte Hrvatske – kazao je premijer Plenković.

Provedba projekta CIVITAS SACRA započela je 15. rujna 2016. godine potpisom ugovora između Šibenske biskupije i partnera na projektu Grada Šibenika, TZ Grada Šibenika i Mihovil d.o.o. s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova te SAFU, kao provedbenim tijelom. Nakon dvije godine i sedam mjeseci, projekt je dovršen 30. travnja 2019. godine, a u tom razdoblju provedeno je više od 30 nabava za cjelokupno dovršenje svih prijavljenih projektnih aktivnosti.

Osim samih građevinskih radova rekonstrukcije i opremanja devastirane palače Galbiani, na koji se odnosi većina provedenih nabava, izgrađen je novi dječji park, restaurirano je 80-tak umjetnina, nabavljene su nove klupe u Šibenskoj katedrali, izabran originalni suvenir te je proveden niz edukativnih i promotivnih aktivnosti za turističke djelatnike i lokalne obrtnike kako bi se kulturna baština i duhovnost Šibenika što bolje prezentirala domaćoj i inozemnoj javnosti.

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije i Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 36.380.859,94 HRK, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 30.911.978,68 HRK, a ostatak sredstava su osigurali, većim dijelom Šibenska biskupija i ostali partneri na projektu.

Interpretacijski centar “Civitas Sacra” – “Sveti grad”, posvećen interpretaciji svekolikog značaja katedrale sv. Jakova, UNESCO-vog spomenika. Kroz likovni postav i interpretacijske elemente posjetiteljima se želi pokazati kako su Šibenčani svoju katedralu izgradili u velikom zajedništvu, kroz žrtvu i odricanje uvijek stavljajući u prvi plan dobro zajednice u kojoj se živi i koja na taj način postaje “živa Crkva”. U prizemlju Centra nalazi se recepcija i suvenirnica, galerijski prostor za povremene izložbe te dvoranu za skupove konferencije. Na međukatu, prvom i drugom katu uređen je likovni postav s restauriranim umjetninama iz bogate riznice Šibenske biskupije, među kojima se izdvajaju djela Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Nikole Vladanova, Blaža Jurja Trogiranina, Jurja Petrovića. Također, posjetitelji će moći vidjeti bogatu riznicu liturgijskog ruha, liturgijskog posuđa, matrikule, misale i evanđelistar iz 11. stoljeća. Posjetitelji će imati priliku vidjeti ugovor koji je Juraj Dalmatinac potpisao prilikom početka rada na katedrali, kao i zrno koje je oštetilo kupolu katedrale prilikom napada JNA u rujnu 1991. Likovni postav je obogaćen nizom interpretacijskih elemenata koji su obrađeni najsuvremenijim tehnologijama. Na posljednjem katu Interpretacijskog centra bit će smješten restoran.

Važno je napomenuti da projekt “Civitas Sacra”, osim zaštite i valorizacije kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani, nastoji unaprijediti turističku ponudu Šibenika koji se tako još snažnije pozicionira kao značajna europska kulturna destinacija, a važno je reći da je otvorenjem Interpretacijskog centra “Civitas Sacra” direktno zaposleno 18 osoba, koje rade u samom centru, suvenirnici i restoranu.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …