Izašlo reizdanje prominskog molitvenika „Put križa”. Knjiga je to koja je oblikovala duhovni život župe Promina.

Iz tiska je izašlo reizdanje prominskog molitvenika „Put križa“. Molitvenik kojeg je napisao prominski župnik fa Nikola Vicić prvi puta je izašao 1802. godine. Prvo reprint izdanje izašlo je 1958. godine a uredio ga je fra Frano Poljak. Novoizišlo izdanje uredio je fra Ivan Maletić, a na suvremeni hrvatski jezik ga je preveo Branko Jozić.

Ovaj molitvenik značajan je s religiozne strane, jer donosi prigodne molitve koje su vjernici obavljali u određenom vremenskom razdoblju; značajan je za proučavanje hrvatskoga crkvenoga jezika, kojim se govorili i molilo u 19. stoljeću među kršćanskim pukom u Dalmaciji; značajan je za proučavanje domoljublja, kojim je vjerni puk iskazivao vjernost Bogu i Domovini, moleći na hrvatskom jeziku, piše u predgovoru fra Ivan Maletić.

Reprint izdanje tiskali smo prema standardnim tiskarskim normama, tako da smo na lijevoj parnoj stranici donijeli izvorni tekst, koji je tiskao župnik fra Nikola, a na desnoj neparnoj stranici «prijevod», odnosno suvremeni hrvatski tekst, radi lakšega razumijevanja. Nakon uvodnih župnikovih napomena, donosimo Kazalo pomičnih svetkovina i njihov prijevod, a ne današnji liturgijski kalendar.

Najveći dio knjižice, dakako, zauzima Put križa, kako ga je priredio župnik fra Nikola, «da se ne zapusti ono što su pobožni i učeni teolozi ostavili», ostao je do danas prigodna molitva kroz korizmeno vrijeme u Župi Sv. Mihovila u Promini. Zasigurno će naši vjernici i pobožni znatiželjnici osjetiti blagodat starijega hrvatskoga jezičnog izričaja prenesenoga u suvremenik književni jezik, istaknuo je u predgovoru fra Ivan Maletić.

Nakon Puta križa slijedi opis blagoslova s Presvetim. Iza toga slijede, također «dvojezično», marijanske molitve, litanije ili pohvale Majci Božjoj, Gospino pozdravljenje, ili Anđeo Gospodnji, molitve za pokojne, kršćanska djela, opće molitve, misne molitve, i neizostavna molitva Zdravo Tilo Isusovo, molitve oprosta od vremenitih kazni, i na kraju dotrina, kako bi rekli vjernici, to jest Nauk karschjanski ili Kršćanski nauk, koji su vjernici znali naizust moliti, a molitvenik je oteo zaboravu.

Kada pregledamo sadržaj ove knjižice, koji je fra Nikola priredio za svoje vjernike u Promini, onda možemo sa sigurnošću zaključiti da je ovaj molitvenik odigrao značajnu ulogu u odgoju kršćanskih vjernika u Promini i šire, jer mu je bila nakana «da se još bolje ukorijeni, utvrdi i raširi štovanje, slavljenje i hvaljenje našega Boga».Kako predaja svjedoči u vrijeme fra Nikolina župnikovanja župom Prominom nije bilo odraslog Prominca koji njezin sadržaj nije znao na pamet. Da je moralni i duhovni učinak bio izvanredan ne treba dvojiti, to potvrđuju zabilježene predaje:uz prestanak psovki i svakojakih nepodopština prestale su krađe i svađe među Promincima u to vrijeme, naglasio je fra Ivan Maletić.

Autor prvog izdanja molitvenika fra Nikola (Krste) Vucić rođen je oko 1750. godine u Promini. Franjevački habit obukao je 26. svibnja 1766., a svečane zavjete položio 26. svibnja 1967. godine. Za svećenika je zaređen 17. kolovoza 1774. godine. Preminuo je 19. rujna 1826. godine u Promini. U Franjevačkoj provinciji vršio je slijedeće službe: U Kninu je bio učitelj mladeži (1775. – 1777.), župni vikar (1775.-1778.), samostanski vikar (1776.-1777.), gvardijan (1777.-1779.), župnik (1778.-1782.) i profesor filozofije (1780.-1782.). U župi Gradac drniški bio je župnik (1782.-1786.), a zatim župnik u Promini do svoje smrti 1826. godine. Bio je definitor Provincije (1803.-1806.) i profesor teologije na Visovcu.

https://www.franjevci-split.hr/

Pogledajte još

Proslavljen sveti Nikola. Biskup Rogić predvodio je minso slavlje u svečevoj crkvi na šibenskoj rivi.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na blagdan svetog Nikole biskupa predvodio je misno slavlje u zavjetnoj …

Restaurirane slike Križnog puta u Žiriju. Nakon 60 godina vraćene u župnu crkvu.

Nakon šezdeset godina, u ponedjeljak 4. prosinca  postaje Križnog puta sa dvogodišnje restauracije  vraćene su …

Održan Studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“

Studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“ …