Glazbom renesanse i baroka završila 29. Orguljaška ljetna škola Šibenik

Koncertom polaznika seminara Glazbe renesanse i baroka završila je 29. orguljaška ljetna škola, održana od 1. do 10. kolovoza u Šibeniku.

Na orguljama Petra Nakića i Ivana Faulenda Heferera u samostanskoj crkvi sv. Frane u Šibeniku 9. kolovoza izvedbama skladbi iz doba renesanse i baroka, pod mentorstvom prof. Pavla Mašića, publici su se predstavili polaznici Ante Lapić, Paulina Cetinić, Edita Burazer, Margarita Mikulandra, Jakov Zmijanović, Roko Žmikić, Izidora Mustak, Antonela Krpan, Martin Raguž, Filip Radić i Renato Krpan. Prof. Mašić uvodno je zahvalio Samostanu sv. Frane i ocu gvardijanu fra Josipu Ivanoviću, OFM Conv.

U ponedjeljak 8. kolovoza u katedrali sv. Jakova održan je koncert polaznika seminara „Orguljska glazba 19. – 21. stoljeća“ i „Improvizacija“. Mladi orguljaši Roko Žmikić, Marin Roemer, Ema Huljev, Lucija Zmijanović, Dina Tomić, Antonela Krpan i Filip Radić izvedbama skladbi 19. – 21. stoljeća predstavili su plodove intenzivnog rada sa svojom mentoricom prof. Natalijom Imbrišak. Koncert je završio izvedbama polaznika seminara Improvizacije po mentorstvom prof. Ante Knešaureka. Raznoliki ugođaji repertoarne glazbe, kao i vlastitih orguljskih improvizacija na najbolji su način prikazali talente mladih polaznika u akustičnom prostoru šibenske katedrale.

Svakodnevno izvrsno posječen bogat i raznolik program obilježen je nizom koncerata i predavanja eminentnih predavača. U radu Škole ove godine sudjelovalo je sedmoro predavača i 21 polaznik.

Koncert otvorenja održan je u ponedjeljak 1. kolovoza u crkvi Svetoga Duha u Šibeniku. Nastupili su istaknuti hrvatski glazbenici: violinistica Laura Vadjon (koja je svirala na baroknoj violini Giovannija Battiste Guadagninija iz 1751. godine) i orguljaš Pavao Mašić (koji je muzicirao za orguljama Nikole Lupinija iz 1640.).

U utorak 2. kolovoza, slovenski orguljaš i organolog Luka Posavec predavanjem za polaznike u palači Galbiani u Interpretacijskom centru šibenske katedrale „Civitas Sacra“ izložio je niz tema: iskustva vlastitog obrazovanja kao orguljaša i organologa na studiju u Njemačkoj, te prikazao projekte kojima se bavi u Sloveniji.

Orguljaš Pavao Mašić u srijedu, 3. kolovoza u palači Galbiani održao je predavanje o izdanjima hrvatske orguljske glazbe objavljenima posljednjih godina.

U četvrtak 4. kolovoza održan je koncert predavača 29. orguljaške ljetne škole u katedrali. Pred brojnom publikom, kojoj su se te večeri pridružili šibenski biskup Tomislav Rogić, te, katedralni župnik don Krešimir Mateša i katedralni župni vikar don Šime Pleadin, nastupili su predavači Emin Armano, Pavao Mašić, Natalija Imbrišak i Ante Knešaurek. U uvodnom govoru voditelj Škole prof. Mašić, posebno Je zahvalio Šibenskoj biskupiji koja ustrajno otvara vrata svojih crkava polaznicima orguljaške škole. po održanom koncertu sve prisutne pozdravio je otac biskup, zaželjevši uspjehe u radu ove godine, uz izraze radovanja za značajnu, 30. obljetnicu Škole koja će biti održana dogodine.

Od dva predavanja kojima je u petak, 5. kolovoza obilježena 200. obljetnica rođenja Césara Francka, prvo je održala Natalija Imbrišak izlažući detaljan prikaz skladateljeva života i stvaralaštva, a drugo je održao Ante Knešaurek. Predstavio je neke posebnosti harmonijskog jezika Césara Francka, ilustriravši ih primjerima iz skladateljeve zbirke „L’ Organiste“ i orguljskih korala.

U subotu 6. kolovoza, orguljašica Ursa Ljuban održala je predavanje „Orgulje za najmlađe“, interaktivno predavanje za bebe, djecu i mlade, priča ispričana zvukom orgulja i „Karnevalom životinja“ Camillea Saint-Saënsa. Orguljaš Ivo Mrvelj održao je cjelovečernji koncert u katedrali sv. Jakova. Rođen u Zagrebu, a studijem i djelovanjem vezan za Leipzig, predstavio je djela lajpciških skladatelja: Bacha, Mendelssohna i Karg-Elerta, te ovogodišnjeg obljetničara Césara Francka.

O ostavštini Božidara Grge, hrvatskog organologa i utemeljitelja Orguljaške ljetne škole, u ponedjeljak 8. kolovoza, izlagala je dr. sc. Snježana Miklaušić-Ćeran, donoseći detaljan popis ostavštine prof. Grge, koji je 4. srpnja ove godine predan u Državni arhiv u Šibeniku i dostupan je javnosti. Posljednje u nizu ovogodišnjih predavanja održao je u ponedjeljak, 8. kolovoza, u palači Galbiani prof. Emin Armano. Višegodišnje prijateljstvo i suradnja s Božidarom Grgom u nizu organoloških projekata razlog su odabira organoloških tema njegovoga predavanja kojim je obilježena 80. obljetnica Grgina rođenja.

Koncertima polaznika 8. i 9. kolovoza, te svečanom dodjelom Uvjerenja polaznicima 10. kolovoza 2022. u Glazbenoj školi „Ivan Lukačić“ u Šibeniku, završilo je još 29. izdanje Orguljaške škole Šibenik.

Pokrovitelji 29. orguljaške ljetne škole u Šibeniku su:

Šibenska biskupija, Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas Sacra“, Župni ured Katedralne župe sv. Jakova, Samostan sv. Frane, Grad Šibenik, Šibensko-kninska županija, Ministarstvo kulture i medija RH, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Turistička zajednica Grada Šibenika, Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava, Glazbena škola „Ivan Lukačić“ Šibenik.

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …