Duhovna obnova vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Šibenske biskupije.

Duhovna obnova vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Šibenske biskupije održana je 26. ožujka 2022. u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu. Susret je, u suradnji s voditeljima županijskih stručnih vijeća Šimunom Radnićem i Marinom Galić, organizirala predstojnica Katehetskog ureda s. Renata Azinović.

Na samom početku susreta okupljenima se obratio mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski. Izrazio je radost što je ovaj dan mogao biti s njima i uživo im zahvaliti na svemu što čine svakoga dana iznova. Iskazao im je svoju podršku i blizinu i u nastojanjima koja im tek predstoje.

Susret je započeo molitvom križnoga puta kojega je predvodio vjeroučitelj i župni vikar kninske župe fra Mario Lemo. Kroz dva predavanja na temu položaja i zadaće vjeroučitelja u sinodalnom hodu Crkve te na temu teškoća vjeroučiteljskog poziva i poslanja u svjetlu Mt 10,16-33, don Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije, detaljno je prikazao i analizirao sinodalnu narav Crkve i doprinos koji kao vjeroučitelji možemo i trebamo dati i u odnosu na društvena zbivanja i promjene, ali i u odnosu na sami sinodalni hod unutar Crkve. Ukazao je na tri straha koja nas u tom djelovanju sputavaju: strah od samoga sebe (od vlastite nemoći pred životnim iskušenjima), strah od drugih (odbačenosti, poniženja, progona, nasilja i smrti) i strah od samoga Boga (sumnja u Njegovu ljubav i vjernost, u Njegovu zauzetost za mene). Kao odgovor na njih istaknuo je trostruki Isusov ”ne bojte se”: prvi koji se oslanja na pouzdanje u Duha Svetoga, drugi na prolaznost svih zemaljskih moći i sila i treći na oslonjenost na ljubav Božju. Uslijedio je rad po skupinama u kojemu su učitelji osluškivali poticaje Duha Svetoga i jedni druge te dali neka konkretna zapažanja i ideje.

Vrhunac susreta bili su sakramenti pomirenja i Euharistije.

Foto: Ivana Mrčela i Boris Šošić

Pogledajte još

Blagdan sv. Antuna pustinjaka proslavljen je u Buliću.

U malom i lijepom mjestu Bulić, koje pripada župi sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u …

U župi Čvrljevo proslavljen blagdan Imena Isusova

U župi Čvrljevo je u nedjelju, 15. siječnja proslavljen svetkovina Imena Isusova kojemu je posvećena …

Proslavom Imena Isusova u crkvi Gospe van Grada zaključeno je Božićno liturgijsko vrijeme u gradu Šibeniku.

U šibenskoj gradskoj župi Varoš u subotu 14. siječnja prema starom katoličkom kalendaru proslavljen je …