Deseta obljetnica smrti don Frane Šimata. Misu zadušnicu predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Deseta obljetnica smrti don Frane Šimata obilježena je u ponedjeljak 13. studenog u župi Vodice, gdje je pokojni svećenik bio dugogodišnji župnik. Program je započeo na vodičkom groblju gdje je bila upriličena molitva odrješenja. Potom je u župnoj crkvi Našašća svetog križa upriličeno izlaganje o životu i djelovanju don Frane Šimata koje je održao aktualni vodički župnik don Franjo Glasnović.

Središnji dio desete obljetnice smrti don Frane Šimata bila je misa zadušnica koju je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović.  U homiliji je ukazao kako je pokojni svećenik bio čovjek vjere i Crkve. Naglasio je kako je ljudske, intelektualne i duhovne vrednote stekao u svojoj obitelji i Crkvi.  Don Frane Šimat bio je savjestan i vjerodostojan u vršenju svoga poziva i poslanja. Vjerodostojan i autentičan, odan Bogu i čovjeku, kazao je biskup Glasnović.

Naglasio je kako se don Frane Šimat u svim službama koje mu je Crkva povjerila pokazao mudar i razborit, i kad je trebalo donositi teške odluke. Imao je Duha Božjega.

Kada sam bio kod don Frane na đakonskom praktikumu često je sve  poticao da napreduju u odgovornoj napetosti, niti previše opušteno niti previše zategnuto. Važno mu je bilo da izgrađujemo identitet i savjest. Bio je ponosan na Crkvu  i radostan svećenik  kazao je biskup Glasnović.

Nakon misnog slavlja brojni vjernici i biskup Glasnović  otišli su u Gradsku knjižnicu Vodice pogledati prigodnu izložbu fotografija koja pokazuje svećenički život, rad i službu pokojnog don Frane Šimata od njegovog svećeničkog ređenja 1960. godine u  te njegovih službi u župama u kojima je službovao: Vrpolje, Rogoznica, Katedralna župa sv. Jakova i sv. Križa u Šibeniku i župe Vodice, sve do 2013. kada je preminuo.

Izložba je koncipirana po temama i pokazuje život i svećeničko služenje don Frane Šimata koje ga prikazuju kao: Svećenika Božjega, djelitelja sv. Otajstava, čovjeka Crkve i s Crkvom, duhovnika, odgojitelja i učitelja; primjera i uzora mladima, čovjeka tehnike koji je živio u korak s vremenom i svijetom; obnovitelja i graditelja, intelektualca i čovjeka kulture, domoljuba i istaknutog i priznatog građanina koji je tri puna nagrađen nagradom za svoje djelovanje; naposljetku kao čovjeka i svećenika vjere koji je živio i svjedočio svoju vjeru nadahnjujući se i sljedeći Gospodina Isusa Krista u snazi njegova sv. Križa i pobožnosti i ljubavi prema BDM koja ga je pratila u mnogim župama u kojima je službovao, kazao je župnik u Vodicama don Franjo Glasnović.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …