Božićno misno slavlje u katedrali svetog Jakova. “Postanimo ljudima koji će oko sebe širiti taj Božićni obrat tame u svjetlost”, poručio je biskup Rogić.

Jednom u godini, dogodi se svetkovina Božića. U svakoj crkvi i kapeli naći će se jaslice – Božićna idila. Neka neobjašnjiva toplina po našim obiteljskim ognjištima. Čak i među onima koji to sve skupa ne uzimaju niti odveć ozbiljno, niti previše vjerski slave, a još se manje trude shvatiti što se zapravo zbiva. Čudesna radost na licima i pregršt dobrih želja u čestitkama, a sve zbog malog Djeteta što ga grije dah vola i magarca u jaslama, kazao je biskup šibenski biskup Tomislav Rogić predvodeći božićno misno slavlje u katedrali svetog Jakova u Šibeniku.

Sva nam nekako prođe u tom čaru idile što ga samo blagdan Božića može dati, kazao je biskup. „Raznježe se ljudi i nekim slučajem postaju dobronamjerniji, plemenitiji, srdačniji, bolji. Svi jedni drugima žele samo dobro, sreću, zdravlje, uspjeh. Toliko milosti, dobrote, smirenja, plodova oko kojih se nismo odveć trudili. Dođu sami od sebe. Ma, sigurno da uvijek poneko i zakaže, ali se sve to nekako izgubi u radosti Božića. Sve to dobijemo kao nezaslužen dar. Preplavi nas dobrota koja izvire iz Božje blizine. Želi se Božja dobrota i ljubav preseliti u naša srca i ispuniti ih“.

Na Božić Bog svojim rođenjem sve želi okrenuti na dobro. Pokazati da ništa nije tako bezizlazno i surovo kako se na prvi mah čini. Tek rođeno dijete, bespomoćno i nejako donosi čitavom svijetu radost kakvu nitko drugi ne može pružiti. Po Njegovom rođenju zadobili smo milost na milost. Po njemu Bog nam je sve dao, sebe darovao. Učovječio se.

Rodio se u Betlehemu. Ime toga grada znači: kuća kruha. Krist se otajstveno skrio u sakramenat euharistije da uvijek bude uz nas, jer on se svake svete mise tajanstveno rađa na oltaru, dolazi i daje nam se da ga sa sobom nosimo kroz život. Kako je na Božić rođen među ljudima, tako po euharistiji želi se trajno rađati u našim srcima. Već sada daje nam predokus vječne radosti na koju nas u svome nebeskom kraljevstvu poziva. Već sada možemo ga osjetiti i biti s njime trajno sjedinjeni, poručio je biskup Rogić.

Dozvolimo mu stoga da nas mjenja, da nas učini boljim ljudima koji će izgrađivati bolji svijet, svijet pokretan i nadahnut Božjim Duhom rođenog Spasitelja. Postanimo ljudima koji će oko sebe širiti taj Božićni obrat tame u svjetlost, surovosti u idilu, a život u istinsku radost onih koji se vole jer s Isusom kroz život hode i odražavaju njegovu ljubav i dobrotu. Božić je dar Božji s kojim se ništa drugo ne može mjeriti. Božić je poziv kršćanskoj duši da Isusa primi i od njegove ljubavi živi.

Misno slavlje pjevanjem božićnih napjeva animirao je Mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Na slavlju je koncelebrirao i umirovljeni biskup Ante Ivas. Nakon misnog slavlja vjernici su u dvorani biskupske palaće biskupima Rogiću i Ivasu čestitali Božić.

Pogledajte još

Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. svibnja u prostorijama svetišta …

Gospa od Loreta proslavljena u Primoštenu.

…od 1. svibnja do 9. svibnja, svaku večer u župnoj crkvi sv. Jurja, na Gospinu …

Svetkovina Uzašašća proslavljena u župi Grebaštica.

Uzašašće Gospodinovo ili Križi, u četvrtak 9. svibnja svečano je proslavljeno u župi Grebaštica.  Prije …