Blagdan Uzvišenja sv. Križa proslavljen u staroj crkvi svetog Križa u Vodicama

Vjernici župe Vodice proslavili su blagdan Uzvišenja sv. Križa u četvrtak  14. rujna u staroj crkvi svetog Križa u Vodicama. Misno slavlje predvodio je župnik don Franjo Glasnović.

Otajstvo Sv. Križa – u kojem se očituje Pashalno otastvo – Kristova muka i smrt na Križu i njegovo slavno Uskrsnuće ishodište su i uporište naše vjere i kršćanskog života, poručio je vlč. Glasnović.

Naglasio je kako tu  istinu i stvarnost potvrđuje povijest spasenja koja prožima i kršćansku povijest i povijest našeg naroda te povijest Vodica u čiji identitet je utkan i korijene čvrsto usađen Kristov križ i njegovo otajstvo koje smo proslavili u Uzvišenju sv. Križa

Punta Sv. Križa, kao ishodišno mjesto i „genius loci“, na kojem je izgrađena i stoljetna stara crkva sv. Križa, i staro groblje gdje su pokapani i naši stari, (nomen est omen) ime je i znak koji potvrđuju i vjeru, povijest i kulturu ovoga Grada i naroda.  Na tom svetom i povijesnom mjestu, koje nam i danas govori o uzvišenosti i snazi i otajstvu sv. Križa, okupljeni u zajedništvu vjere, duhom povezani s našim precima, baštineći duhovne vrijednosti, puna zanosa, raspjevania i radosna i puna srca iz kojih se klicalo: „Kraljeve idu zastave, otajstvo križa svitli se…“,  „Srce Isuovo…“ ,vjernička zajednica župe Vodice,  sudjelujući od najmanjih i najmlađih  do starijih, moleći za snagu vjere i nasljedovanja Krista u prihvaćanju i nošenju križa i života u ljubavi po Evanđelju,  proslavila je svoj blagdan u kojem se Uzvisuje otajstvo Kristova križa po kojem smo otkupljeni i spašeni darom Božje ljubavi, poručio je župnik don Franjo Glasnović.

tekst i foto: facebook župe Vodice

Pogledajte još

U katedrali slavljena misa za preminule branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

Dvadeset i sedma obljetnica  smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška …

Započela Velika devetnica pred blagdan svetog Nikole Tavelića

Na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 2023. godine u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom …

U samostanu svetog Frane započinje Velika devetnica pred blagdan sv. Nikole Tavelića

Crkva svetoga Frane i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića stoljećima su cilj hodočasnika, slučajnih …