Blagdan svete Mare vjernici župe svetog Petra – Vidici proslavili su u crkvici svete Mare.

Bog nas je podario lijepim vremenom te smo mogli svečano proslaviti sv. Margaritu (sv. Maru) u stoljetnoj kapelici sv. Mare na Vidicima. U subotu 20.7. na svetkovinu sv. Maragrite mučenice iz Antiohije okupili smo se u kapeli sv. Mare u 19 sati i proslavili svetu misu. Makar je prošlo već više od 1700. godina od njezine smrt spomen na nju još uvijek traje. Sačuvala je svoje djevičanstvo jer zavjetovala samome Isus Kristu i sa 14 godina je podjela mučeništvo.

Na samom kraju Vidika, već na Biocima nalazi se stara srednjovjekovna crkvica sv. Mare koju su prema nekim zapisima naši pređi izgradili još u 14. st. Crkvica je posvećena sv. Margariti, djevici i mučenici iz grada Antiohije na Bliskom istoku, a u današnjoj Turskoj.

Kao i mnogi sveci iz prvih kršćanskih vremena pomalo je zaboravljena. Čak i nadimak koji je crkvica kroz stoljeća dobila – sv. Mara, više upućuje na neku sveticu imenom Marija. No, ipak nam je sačuvano nekoliko detalja iz Margaritinog života.

Rano je ostala bez majke, pa ju je otac dao na odgoj jednoj dadilji u selo. Roditelji su joj bili pogani. Međutim dadilja koja je odgajala malu Margaritu bila je kršćanka, te ju je tajno odgajala u kršćanskoj vjeri govoreći joj o Isusu i njegovoj majci Mariji. Sa dvanaest godina se dala krstiti, a toliko je uzljubila Isusa da mu je zavjetovala svoje vječno djevičanstvo, ostavši mu vjerna sve do svoje smrti. No, pomno je pazila na porive svoje nutrine, nastojeći se posve svidjeti samo svom nebeskom Zaručniku. Margaritin je otac bio ugledni poganski svećenik Edezije. Doznavši da mu je kći kršćanka, silno se razgnjevio i posve odlučno zatražio od svoje kćeri da se odrekne kršćanske vjere žrtvujući sebe poganskim božanstvima. Diviti se treba maloj Margariti koja je čvrsto ostala uz svoju vjeru, te odlučno odbijala svaki očev pokušaj i pomisao na odricanje od Isusa. Sama je spoznala da je vjera u Isusa jedina prava istina. Stoga ju je otac dao neljudski mučiti i zlostavljati. Mučitelji su je gvozdenim je užarenim kliještima štipali, kidali joj meso, u tamnici je mučili glađu i žeđu. No, uspjeh im je bio uvijek jednak, jer je Margarita ostajala uvijek stalna i vjerna svom nebeskom Zaručniku.

S vremenom je sveta Margarita štovana kao pomagateljica ženama u porodiljnim mukama, i zaštitnica od neplodnosti i pobačaj.

Osim svetog primjera mučeništva i čistoće, život sv. Margarite nam otkriva i njezinu odgajateljicu koja joj je svojim primjerom i riječima tako prenijela vjeru u Isusa da je Margarita bila spremna i umrijeti za nj. Primjer te nepoznate odgajateljice i nas danas potiče da još revnije znamo svjedočiti svoju vjeru drugima, svjesni koliki utjecaj imamo na svoje bližnje i kako ih možemo svojim primjerom dovesti k Isusu. Naše riječi i djela, gdjegod bili, pa čak i na ulici ili u trgovini utječu na ljude oko nas i mogu ih potaknuti da budu bolji.

fra Ivan Penava

Pogledajte još

U Kninu održano županijsko (biskupijsko) natjecanje iz vjeronauka.

U OŠ dr. Franje Tuđmana u Kninu u četvrtak 16. ožujka 2023. održana je županijska …

Priredba povodom Dan Katoličke osnovne škole u Šibeniku

Obilježavanje i proslava 15. obljetnice djelovanja Katoličke osnovne škole u Šibeniku započelo je u školi …

Održana rekolecija svećenika Šibenske biskupije na temu „Unutarcrkveni otpori u vremenima krize. Moralno – etički aspekt. “ govorio je dr. fra Ante Bekavac.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. ožujka u prostorijama Svetišta …