Blagdan sv. Antuna pustinjaka proslavljen je u Buliću.

U malom i lijepom mjestu Bulić, koje pripada župi sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u utorak , 17. siječnja  blagdan sv. Antuna Pustinjaka, nebeskog zaštitnika sela Bulić. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Božo Mandarić . Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno tradicionalno  crkveno pučko pjevanje mise  mješovitog crkvenog zbora iz Vukšića.

-Antunov cijeli život nije se sastojao od promatranja, već od postajanja.  Jedan dan u crkvi čuo je ove riječi iz evanđelja po Mateju: „Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu.  A onda dođi i idi za mnom.“ (Mt 19,21). Ne namjeravajući samo mirno sjediti, meditirati i razmišljati o Isusovim riječima , izašao je kroz crkvena vrata odmah potom i prodao sve svoje imanje, osim onoga što su on i sestra trebali za živjeti. Sv. Atanazije, koji je poznavao Antuna i napisao njegovu biografiju, rekao je  „ Antun nije bio poznat po onome što je napisao, niti po svojoj svjetovnoj  mudrosti, niti po ijednoj umjetnosti, nego jednostavno po poštovanju prema Bogu.“ Možemo se zapitati kako postati poput njega. Mi možemo postati Antun živeći njegov život radikalne vjere i potpunog predanja Bogu.  Draga braćo i sestre, neka nam sv.Antun  bude primjer ,pogotovo mladima i djeci da se svi u ovom teškom vremenu obratimo i nađemo Boga. U Bogu je samo mir i blagoslov,  kazao je na kraju fra Božo Mandarić

Na kraju mise župnik fra Božo Mandarić  zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali na svečanoj misi. Domaćini Bulićani su nakon mise zapalili svijeće na grobovima svojih najmilijih, a svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno s mnogobrojnim gostima , nastavilo se po obiteljima, uz bogati blagdanski stol.

Crkva svetog Antuna Pustinjaka u Buliću podignuta je g. 1892.-94. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko 1727.g. promijenila titular u sv. Ante. Najnovija obnova počela je 1988. godine. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkva je u Domovinskom ratu do temelja porušena, a oba zvona su odnesena. Godine 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika s novim zvonima, a dovršena je 2003.g. Ispred crkve Sv. Antuna 2013. g. postavljeno je poprsje don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane

 

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …