Bl. Alojzije Stepinac i sv. Nikola Tavelić. Kako je kardinal govorio o prvom hrvatskom svecu.

U časopisu Hrvatska straža s nadnevkom od 8. siječnja 1939. kardinal Alojzije Stepinac dao je intervju u kojem urednik na naslovnoj stranici donosi ovaj naslov: „Izjava hrvatskog metropolite o jubilarnoj godini bl. Nikole Tavilića“. Veći dio tog intervjua donosimo u nastavku.

Dne 6. lipnja navršuje se naime ravno 50 godina kako je Sveti Otac papa Lav XIII. beatificirao tog ugodnika Božjeg. Kako je hrvatski narod u posljednjih godinu dana veoma prigrlio štovanje bl. Nikole Tavilića te kako su primljene u to vrijeme i brojne milosti po njegovu zagovoru, pokreće se akcija za njegovu kanonizaciju. Zamolili smo zato preuzv. Dr. Alojzija Stepinca zagrebačkog nadbiskupa i hrvatskog metropolitu , koji je radi uzveličanja ovog ugodnika Božjega putovao čak i u Jeruzalem i koji je u mjesecu studenom u Rimu Svetom Ocu Papi referiraoo širenju štovanja bl. Tavilića, da nam rekne neke misli vodilje k toj jubilarnoj godini ovog svetog Hrvata. Preuzvišeni koji je i sam veliki štovatelj bl. Nikole Tavilića rado se toj našoj molbi odazvao te evo donosimo njegove izjave.

Molimo, preuzvišeni, što bismo u Vaše ime objavili hrvatskoj javnosti k ovogodišnjem jubileju bl. Nikole Tavelića?

Bl. Nikola Tavilić zauzima među svim hrvatskim ugodnicima Božjim posebno mjesto, radi svoje mučeničke smrti u Jeruzalemu. Zato nije čudo da su Hrvati katolici s onolikom ljubavlju pomogli ostvarenje onog krasnog reprezentativnog oltara što je g. 1937. njemu u počast podignut u Jeruzalemu. Isto tako nije čudo što je iza toga tako brzo stalo da se širi njegovo štovanje po svim našim krajevima, kao što nije prošireno štovanje još nijednog drugog hrvatskog ugodnika Božjeg. A ja sam uvjeren da je i Spasitelju veoma drago toliko iskazivanje štovanja prema ovom našem Jeruzalemskom mučeniku, kako to svjedoče milosti što su ih već mnoge pobožne duše primile po zagovoru bl. Nikole Tavilića. Zato s velikom radošću pratim svaku vijest o tom kako se širi pobožnost prema ovom našem Blaženiku, kako mu se u sve više crkava postavljaju slike i kipovi, kako mu se podižu oltari a i crkve u kojima on dolazi na glavni oltar, kako mu se posvećuju zvona, kako njegove slike postavljaju po katoličkim zavodima, katoličkim kućama itd. Sve to proširuje i pojačava njegov kult u hrvatskim dušama, pa daj Bože da baš u tom smjeru bude ove jubilarne godine njegove beatifikacije što više učinjeno. To će donijeti mnogo duhovnog dobra našem narodu.

Kult se bl. Nikole Tavilića od god. 1937. najviše raširio po zagrebačkoj nadbiskupiji. Kako to, preuzvišeni, tumačite?

To je posebna milost Providnosti Božje. Za mene je velika radost kad saznajem da je već u šestini župa zagrebačke nadbiskupije u crkvama postavljen kakav vidljiv znak štovanja štovanja bl. Nikole Tavilića. To će u ovoj jubilarnoj godini zastalno biti barem podovstručeno. Ali, ni najmanje ne sumnjam da će i u Dalmaciji, rodnoj pokrajini bl. Nikole, štovanje njegovo u ovoj jubilarnoj godini uzeti sve jači mah, kako to svjedoči činjenica da se ondje njemu u čast sada grade dvije nove crkve. A Bosna, koju je bl. Nikola Tavilić posebno prodičio svojim apostolskim djelovanjem, zacijelo će posebnim načinom prodičiti i njega kako se o tom već javljaju radosni glasovi. Treba li još da istaknem naše Bunjevce i Šokce kojih su djedovi i staroj njihovoj postojbini Bosni i Hercegovini bili dionici duhovnih plodova misionarskog djelovanja bl. Tavilića? I sve katolike drugih hrvatskih krajeva, pa i Hrvate izvan domovine? Svi se pridružuju kultu bl. Nikole, sve će taj kult ujediniti u novu svetu duhovnu vezu.

Hoće li jubilej beatifikacije bl. Nikole Tavilića biti posebnim načinom proslavljen?

Nadam se da hoće. Već je o tom izašlo nekoliko biskupskih poslanica za blagdan bl. Nikole Tavilića u studenom. Na biskupskoj konferenciji ćemo vjerojatno odlučiti konkretno o proslavi pedesete godišnjice njegove beatifikacije koja pada na početak lipnja, možda o hodočašću u Rim, da Namjesniku Kristovu zahvalimo za sve čim je dosad u Crkvi uzveličan ovaj naš zemljak i da u zgodan čas u ime cijelog hrvatskog naroda podastremo molbu za njegovu kanonizaciju. Osim toga će biti o bl. Nikoli Taviliću ove godine mnogo govora na katoličkim priredbama, na katoličkim proslavama i kongresima, u svim katoličkim društvima. Vjerojatno će i sva katolička štampa u našoj domovini pridonijeti popularizaciji ovog hrvatskog ugodnika Božjeg.

Tako se je za našega sveca zauzimao nadbiskup zagrebački bl. Alojzije Stepinac, za kojega i sami čeznemo i molimo da bude proglašen svetim. Mogu samo zamisliti kako se u nebu sada raduju ova dva Hrvata, Božja miljenika, mučenika. Ostaje na njegovim nasljednicima da se zauzmu ne samo za njega nego i za onoga za kojega se on tako vatreno zauzimao i pripremao mu jubilejsku proslavu 50 godina od proglašenja blaženim.

izvor: Časopis Svetac, br. 4/2018.

Pogledajte još

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rogoznica

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici bio je u petak, 9. veljače …