Biskup Tomislav Rogić u sklopu pastirskih pohoda bio je u župi Pirovac. Susreo se sa vjernicima i župnikom.

Pastirski pohod župi Gospe od Karmela u Pirovcu u subotu, 19. rujna 2020. tekao je prema dogovorenom rasporedu. Program susreta raznih institucija i ustanova (Općina, Osnovna škola i dr.) izostavljen je radi epidemioloških mjera.

Pohod je započeo molitvom za pokojne. Na groblju u 15. sati okupilo se četrdesetak vjernika, među kojima i članovi župnog zbora sa župnikom don Hrvojem Kolakom. Molitva je bila svečana i dostojanstvena popraćena pjesmom zbora.

Uslijedila je vizitacija župnog ureda. Vidljivo je, kao i svuda po našim župama, veći broj umrlih od krštenih, a vjenčanja postaju rijetkost. Ima godina sa samo jednim do tri vjenčanja – u posljednjih deset godina.

U 18 sati slavljena je sveta misa u župnoj crkvi uz pratnju župnog zbora koji je skladnim a capela pjevanjem uveličao liturgiju. Na misi je sudjelovalo oko stotinu vjernika. Biskup Rogić je u homiliji tumačio Božju Riječ dnevnih čitanja osvrćući se na sadašnju situaciju pandemije i kako i u tim okolnostima prepoznati u čemu možemo rasti i dozrijevati u vjeri. Uskrsnuće i život vječni smisao su i cilj kojem vodi ljudski život. Na tom putu krijepi nas Božja riječ i svaki je od nas to sjeme iz Isusove prispodobe koje treba donijeti plod za život vječni. Po kršćanskom životu, molitvi, svetim sakramentima, obiteljskom životu, poštenim radom i vođeni Božjom riječi da nikada ne budemo ono sjeme uz put ili na kamenu ili u trnju, nego ono sjeme koje je palo na dobru zemlju i donijelo višestruki plod.

Nakon svete mise u crkvi su se s biskupom u razgovoru zadržali članovi župnog pastoralnog vijeća, suradnici i pjevači. Teme su bile svakodnevne, od činjenice da nas je sve manje, da je mali broj obitelji s više djece, da jedni traže posao a drugi ga ne prihvaćaju, da smo se svi ‘zarazili lagodnim životom’, pa do epidemije i mjera, te kako ih tko shvaća i prihvaća. Prisutni su se složili da sve okolnosti, izazove i kušnje trebamo gledati očima vjere i pouzdanja u Boga, rasti u odgovornosti jedni za druge i s molitvom prići svakoj poteškoći.

Biskup Rogić na koncu se zahvalio vjernicima i župniku don Hrvoju na lijepo pripremljenom pastirskom pohodu.

Pogledajte još

VIDEO: U noći zvjezdanoj – koncert Mješovitog zbora katedrale sv. Jakova

Donosimo snimku koncerta Mješovitog zbora katedrale sv. Jakova koji je održan uoči ponoćke 2019. godine, …

Misa zadušnica i sprovod don Vergilija Bilića bit će u petak 8. siječnja.

Misa zadušnica za don Vergilija Bilića bit će u petak 8. siječnja, u 14 sati …

Svetkovina Bogojavljenja proslavljena je u katedrali svetog Jakova.

Svetkovina Bogojavljenja proslavljena je u katedrali svetog Jakova u Šibeniku u srijedu 6. siječnja. Svečano …