Biskup Tomislav Rogić pohodio je župu Unešić.

U sklopu pastirskih pohoda Unešićkom dekanatu Šibenski biskup Tomislav Rogić u nedjelju 21. srpnja pohodio je župu Unešić. Pohod je započeo u Koprnu gdje se susreo sa vjernicima. U crkvi svetog Lovre slavio misno slavlje u koncelebraciji sa župnikom fra Lukom Delićem. Vjernike je potaknuo na zajedništvo i zauzeti vjernički život.

Nakon Koprna biskup Rogić pohodio je Unešić. U župnoj crkvi svetog Jure predvodio je misno slavlje. Riječi pozdrava uputio je župnik fra Luka Delić. Biskupa je upoznao sa životom u župi. Kao najveći problem istaknuo je lošu demografsku situaciju u župi. U unešićkom kraju iseljavanje prema Splitu i Šibeniku započeo je osamdesetih godina prošlog stoljeća, kazao je župnik Delić. Naglasio je kako je 1980. godine u župi bilo 180 krizmanika, a danas osam. Biskupu Rogiću je poručio kako svaki njegov pohod ohrabruje vjernike župe Unešić.

Biskup Tomislav Rogić u homilji kazao je kako je pastirski pohod prilika da se bolje upoznamo, da se zajedno Bogu molimo, i da jedni druge u vjeri učvrstimo. Svako vrijeme nosi svoje breme. Okolnosti se mijenjaju, život se mijenja, ali Riječ Božja ostaje. Ona nas nadahnjuje i u njoj tražimo što nam to Bog progovara za nas, za naše doba u kojem Bogu vjerujemo, za dobra Bogu zahvaljujemo i njegovu se spasenju nadamo, kazao je biskup’.

Vjernike župe Unešić pozvao je da budu dobri domaćini Isusu na više načina i to: po osobnoj molitvi, po zajedničkoj molitvi u obitelji, po čitanju Božje riječi – katoličkog tiska, po sakramentalnom životu – ispovijedi, po nedjeljnoj svetoj misi, po nesebično učinjenim dobrim djelima drugima.

Po nedjeljnoj svetoj misi čuva se zajedništvo obitelji, one rodbinske, krvne, ali i one vjerničke župne obitelji po kojoj pripadamo crkvi – Božjem narodu oko kojeg Gospodin bdije, jer smo ovce paše njegove.

Župna zajednica puno nam znači. Ona okuplja, ona čuva, u njoj se naviješta Riječ Božja, u njoj se vjera živi i prenosi. Tu se slavi sveta misa i živo Boga susreće, hrani njegovim svetim tijelom. Tu nas Bog okuplja, kazao je biskup Tomislav Rogić koji je pozvao vjernike da čuvaju zajedništvo župne zajednice.

Nakon misnog slavlja pohodio je groblje u Unešiću gdje je izmolio molitvu odriješena za sve preminule koji počivaju na grobljima župe. Susreo se sa vjernicima, članovima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, te crkvenim pjevačima, te je pregledao i župne knjige.

Pastirski pohod završio je pohodom crkvi svetog Ivana Krstitelja u Planjanima Gornjim.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …