Biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 12. travnja predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova. U koncelebraciji je bio umirovljeni biskup Ante Ivas, generalni vikar mons. Marinko Mlakić , župnik katedrale don Krešimir Mateša i biskupov tajnik don Roko Glasnović. Na obredima nisu sudjelovali vjernici, a obredi mogli su se pratiti uživo putem Facebook profila Šibenske biskupije. Pjevanje je predvodila voditeljica Mješovitog katedralnog zbora prof. Jelena Mikulanda uz još tri pjevača. Uz prof. Mikulandru na orguljama je bio i Rafael Lovrić Caparin.

Ovaj Uskrs proživljavamo u doba pandemije, živimo pod posebnim mjerama, sažete rečeno „ostani doma“. Osjećamo neizvjesnost Velike subote, odsutnost Kristovu jer je položen u grob. Svu težinu pitanja: Zar je to kraj? Čovjek se tako lako zaustavi na trenutku koji ga bolno pritišće da zaboravi gledati što je tomu prethodilo i što ga poslije čeka. Znamo biti zarobljeni trenutnom situacijom i gubimo pogled u budućnost. Ne uspijevamo sve posložiti da nam bude razumno i prihvatljivo. Krećemo se u svojim malim okvirima do kuda seže naše iskustvo i ograničeni okviri razmišljanja, svojstveni svakom čovjeku. Pomislimo da je kraj svemu. Osobito onda kad se život oko nas odvija onako kako se nismo nadali, planirali. Kad smo totalno iznenađeni i prestrašeni. Kad ne vidimo izlaska, a neizvjesnost nas pritišće jer ne znamo kako prevladati nevolju, ni do kada će muka trajati, poručio je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

Naglasio je kako Veliki petak – Isusova smrt na križu i Velika subota – Isus položen u grob, nisu konačna riječ. „Bit će potreban susret s nečim posve novim i neočekivanim. Susret s Onim što nas beskrajno nadilazi jer nije od ovoga svijeta, kako Isus sam reče Pilatu. Susret s Pobjednikom smrti, susret s Vječnim koji se objavljuje u svojoj besmrtnoj slavi i obećava da nas tamo vodi, da nas tamo čeka, da ide pripraviti nam mjesto. Samo Uskrsli može sve posložiti i svemu dati smisao, sve okrenuti na dobro“.

Isusovi učenici povjerovali su  Pismima koja još nisu bili dovoljno upoznali. Od sada će susretati Živoga, uskrslog Gospodina, za Njega će svjedočiti, za Njega živjeti da i drugi povjeruju, da ga susretnu. To će sada biti njihova misija kojoj će se posvetiti i ništa im drugo više neće biti važno. Vjera u uskrslog Spasitelja koji nas je svojom mukom, smrću i uskrsnućem uveo u novi život. Kraljevstvo nebesko dodirnulo je zemlju i pokazalo Put, Istinu i Život. Tome i mi trebamo biti svjedoci i s tom snagom vjere i neugasive nade, pouzdanja u Gospodina prihvatiti ovo današnje vrijeme iskušenja, ovaj Uskrs bez zajedničkog euharistijskog slavlja. Ali zato ništa manje veličanstven u istini Života vječnoga kojeg nam Spasitelj donosi i prema kojem želi da usmjerimo naše dane zemaljskog život, kazao je biskup Rogić.

Uskrsnuli od nas želi da ga tražimo, da ga upoznamo, da mu povjerujemo. Želim vam ovaj Uskrs – koji naše obitelji i obitelji cijeloga svijeta – učvršćuje u vjeri i molitvi, da osjetite blizinu živoga Krista koji i nama pokazuje svoje rane kao znak ljubavi i nadvladane patnje. Sretan i blagoslovljen Uskrs vjere i nade u Božju pobjedu koja neka se dogodi i u našim životima! Bogu neka je slava! – Aleluja!, zaključio je šibenski biskup.

Pogledajte još

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …

Hodočašće katedralne župe sv. Jakova u Vukovar, Osijek i Đakovo.

Šibenska katedralna župa sv. Jakova organizirala je trodnevno hodočašće u Slavoniju 17.-19. studenog. Osobit naglasak …