Biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Bezgrešne predvodio je nisno slavlje u samostanu Male braće u Dubrovniku.

U crkvi Male braće u Dubrovniku u ponedjeljak, 9. prosinca, svečano je proslavljena svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije – “Imakulate”. Večernje svečano misno slavlje predvodio je mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski, u koncelebraciji s mons. Matom Uzinićem, dubrovačkim biskupom, fra Veselkom Grubišićem, gvardijanom franjevačkog samostana Male braće, te uz ostale svećenike i redovnike.

U propovijedi mons. Rogić istaknuo je kako je Bog Blaženu Djevicu Mariju sačuvao od svake sile zla i postavio onom koja će zmiji satirati glavu. Ona rađa Spasitelja i postaje posrednicom milosti, nju Bog izabire da se po njoj dogodi spasenje, ona je od početka naum Božji – od njezina začeća. Kao primjer, koji možemo ponijeti sa sobom u svakodnevni život, naveo je priču jednog profesora medicine koji je upitao studente što bi učinili kad bi kao pacijenticu dobili trudnicu koja već ima trinaestero djece, na putu je četrnaesto dijete, a ona je prilično boležljiva, otac se odao piću i žive u siromaštvu. Nakon duže rasprave, studenti su se odlučili za pobačaj zbog cjelokupne situacije, a profesor im je cinično odgovorio: “Čestitam, upravo ste ubili Ludwiga van Beethovena!”. Upravo takve opisane okolnosti, bile su okolnosti u kojima se rodio jedan od najpoznatijih skladatelja. “Čudesni su Božji naumi sa svakim čovjekom, sa svakim pojedincem, sa svakim životom. Marija je od začeća posebna”, istaknuo je mons. Rogić.

Kako bismo bolje razumjeli Marijinu posebnost i njezinu veličinu, prvo čitanje govori o posljedicama istočnog grijeha i o obećanju one koja će biti predvodnica roda koji će pobijediti zmiju. “Neposluh koji se rodio iz oholosti, otkrio je čovjeku bijedu bez Boga i zato se Adam sakriva. Bog s čovjekom ima plan, a čovjek sam sa sobom želi imati plan bez Boga i zato se događa grijeh – poremećaj sklada i svih odnosa. Srž je svakog grijeha protiviti se Bogu i staviti svoju volju ispred Božje volje. A kod Blažene Djevice Marije, sve je obratno. Marija se nikada nije usprotivila Bogu. Anđeo, poslanik Božji, nalazi Mariju nesigurnu, ali se ona ne protivi, nego kaže: ‘Evo službenice Gospodnje!’. I kad joj je Bog promijenio sve planove za život i kad ju je stavio na kušnju i kad je trebalo trpjeti, i kad je trudna putovala, svoga sina tri dana tražila u Jeruzalemu i na vrhuncu svega, gledala muku svojega sina, a  jedina je sigurno znala da je on Božji sin”, tumači mons. Rogić.

Istaknuo je i kako svi mi tragamo za svojim pozivom i puni smo pitanja o svom životu. Sv. Pavao nam govori o izabranju, posvećenju, blagoslovu, ali znamo da nismo bez ljage, bez protivljenja, bez mane, no i takve Bog u ljubavi predodredi za posinstvo u Isusu Kristu. Duboke Pavlove riječi vežu izabranje i predanje snažnom kršćanskom porukom da budemo Božji. Ako je to naš stav i napor, ako to doista želimo, neće uzmanjkati Božjeg blagoslova u svakom pozivu, u svakoj obitelji, kazao je propovjednik. “Upravo je blagdan Bezgrješne, u duhu došašća, poticaj da učvrstimo svoje zvanje i predanje u ruke Božje. Prepoznati i odbaciti grijehe, ono protivljenje Bogu jer nam nešto nije pravo, jer bi voljeli drugačije, jer se pitamo zašto baš meni tako. Ne zaboravimo evanđelje koje smo danas čuli (Lk 1, 26-38), u kojem se anđeo obraća Mariji i kaže: ‘Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga!’. Zabrinutosti nam ne nedostaje i razmišljanja kako će biti i to je ljudski, Bog se na to neće naljutiti. Valja probrati u svom životu trenutke kad smo doživjeli da se Bogu doista predajemo i da njegovu volju prihvaćamo, kada smo radnosno izvršili i ono što nam nije bilo lako, ali smo znali da to Bog želi. Kada smo svoje pouzdanje stavili u Božje ruke i prihvaćali ishod kakav god on bio. Zapravo, kada smo i sami, makar puno nesavršenije, rekli: ‘Evo službenice, evo službenika Gospodnjeg! Neka mi bude po tvojoj riječi!’. Neka ta sjećanja na te trenutke budu svijetle točke na koje ćemo se uvijek vraćati i crpiti snagu za ostati Bogu vjerni!”, zaključio je mons. Rogić.

Na samom početku misnog slavlja gvardijan Grubišić pozdravio je predvoditelja slavlja mons. Rogića i zahvalio mu se na odazivu da predvodi ovo svečano slavlje. Također, uputio je zahvalu i dubrovačkom biskupu Uziniću što, kad god je u mogućnosti, rado se odazove prisustvovati na slavljima poput ovih u zajedništvu s vjernicima, svećenicima, redovnicima i redovnicama. Pozdravio je sve okupljene vjernike i uputio posebne čestitke sestrama franjevkama od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika, poznatima kao “Dančarke” za slavlje njihove zaštitnice.

Svečanom večernjem misnom slavlju prethodila je trodnevna priprava, 6., 7., i 8. prosinca. U subotu 7. prosinca održano je cjelodnevno euharistijsko klanjanje od 7.30 do 19 sati, a na samu svetkovinu, u ponedjeljak, 9. prosinca, slavljene su mise u 7, 9.30, 11 i svečana misa u 19 sati.

Tea Kuzek

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …