Biskup Rogić u Lisabonu: „Samo darovana sloboda je prava sloboda“

Svečano euharistijsko slavlje za Hrvate na Svjetskom danu mladih u Lisabonu u petak 4. kolovoza predvodio je šibenski biskup i predsjednik Odbora za mlade HBK Tomislav Rogić u zajedništvu s dubrovačkim biskupom i predsjednikom Vijeća HBK za laike Rokom Glasnovićem i tridesetak svećenika.

Molitveno-meditativni susret prije mise predvodio je studentski kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta vlč. Branimir Jagodić, nakon čega su mladi imali priliku postaviti pitanja prisutnim biskupima.

Na početku homilije, mons. Rogić podsjetio je mlade na naglasak koji papa Franjo stavlja na ekologiju istaknuvši pritom ekologiju duha. Kazao je da je to pitanje svega onoga što čovjek pušta u svoj život i u svoju dušu.

Govorio je potom o Mariji koja je pohitila Elizabeti u gorje te je pitao mlade jesu li razmišljali što znači biti blagoslovljen. „Blagoslovljen – darovima Božjim ispunjen život, ali ne s lakoćom“, rekao je dodavši da ni Mariji ni Josipu nije bilo lako, a bili su „neizmjerno blagoslovljeni“.

Podsjetivši na prethodno postavljana pitanja, biskup Rogić kazao je da Bog traži čovjekov pristanak. „On ne želi nas imati uza se na silu. Od Marije traži njezin ‘da’. Od Josipa traži njegov ‘da’. Od svog vlastitog Sina u Getsemaniju traži njegov ‘da’“, istaknuo je.

Propovjednik je kazao mladima da će svi u jednom trenutku, ako već nisu, dati svoju slobodu. „Kad stupite u brak, svom bračnom drugu ste darovali svoju slobodu. Kad stupite u samostan, kad se zaredite, vi ste svoju slobodu darovali Bogu. Samo darovana sloboda je prava sloboda. Sve drugo su ropstva različitih vrsta“, naglasio je.

Na kraju homilije, biskup Rogić je rekao da ništa u životu nije slučajno. „Ništa u životu nije bez značenja, bez smisla, a svemu samo Bog daje smisao“, zaključio je.

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …