Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije prolsavljeno u Grebaštici.

Svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u petak 8. prosinca  u Grebaštici. Procesiju sa Gospinom ikonom i misno slavlje u župnoj crkvi Svete Marije predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. U koncelebraciji bili su župni župe Primošten Stanovi don Grgur Alviž, upravitelj župe Ljubitovica don Šime Pleadin i   župnik Grebaštice don Ante Škugor.

U homiliji biskup Rogić je kazao kako je  Marija  puna milosti jer je uvijek Božja. Milosti puna jer je Gospodin s njom. Milosti puna jer će na nju sići Duh Sveti i svemoć Svevišnjega će ju osjeniti. Začet će Spasitelja i donijeti ga izgubljenom čovjeku. Sve to neće značiti da će Mariji, u svemu što je čeka, biti lako. Već od početka nadoći će nevolje, nerazumijevanja, napori, bijeg, ustrajni svakodnevni život pa sve do tragedije Velikog petka kada će svog Sina gledati razapeta. I dalje ostaje milosti puna i bez grijeha jer je potpuno prihvatila volju Božju, ispunila što je Bog od nje tražio i nikada nije izabrala neki lakši put, svojevoljno odabirući nešto drugo kao dobro –a bez Boga, bez Božje volje, kazao je biskup Rogić.

Naglasio je kako Bog ima svoj plan sa svakim od nas. Neće nam uskratiti svoje milosti ako u Marijinoj poniznosti prepustimo svoje putove Kristu. Pa i kroz kušnje, slabosti i padove. Ranjeni grijehom prvog krivog odabira i sami znamo biti u oholoj samovolji, ali ta nas samovolja nužno udaljava od Boga i čini izgubljenima. Katkada u pomisli da je križ pretežak i čežnji za nekim drugim putem, lakšim. Sveti Pavao piše Efažanima da smo blagoslovljeni svakim blagoslovom duhovnim i milošću u Kristu. Neće nam Bog uskratiti svoje naklonosti jer nas izabra sebi, za sebe po Isusu Kristu da budemo na hvalu Slave njegove. To znači, da se i po našim životima proslavi Bog, da daje ovom svijetu danas svjedočanstvo svoje nazočnosti i spasenja. Po odluci njegove volje to nam u dio pade, nama koji se nadamo u Kristu. To ne isključuje dvije stvari: pristanak i trpljenje, žrtvu. Bog i od nas traži pristanak, prihvaćanje njegove volje pa i po cijenu trpljenja, prolaženja kroz životne poteškoće, nevolje i križeve – nikada ne gubeći nadu i pouzdanje da poslije križa dolazi uskrsnuće, život vječni u Bogu gdje grijeh više nema pristupa i gdje nas čeka okrunjena nebeska Majka Marija. Tamo ćemo pjevati pjesmu novu jer Gospodin učini djela čudesna kazao je biskup Rogić.

Zaključio je kako radost Božića pomaže nam shvatiti da nas je pohodila Milost Božja, da Bog ljubi narod svoj. Bezgrješna Djevica Marija u svemu nam je uzor i putokaz, a njezin zagovor utjeha i snaga.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …