Biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 21. travnja predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova. U koncelebraciji je bio umirovljeni biskup Ante Ivas, generalni vikar mons. Marinko Mlakić i župnik katedrale don Krešimir Mateša. Posluživao je đakon don Grgur Alviž. Za vrijeme misnog slavlja na oltaru je bio izložen kamen iz Kristova groba kojeg je Šibenska biskupija dobila za vrijeme nedavnog hodočašća u Svetu Zemlju.

Svetkovina uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista nadilazi sve ostale proslave i blagdane. Ili bolje rečeno, događaj Uskrsnuća u sebi nosi sve blagdane, molitve, žrtve i dobra djela jer im daje konačni cilj i smisao – život vječni, a čisti sve naše ranjenosti, grijehe i slabosti. Naš zemaljski život ozdravlja i usmjeruje put vječnosti, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Bog je ljubav koju mržnja ne može nadvladati. Bog je dobrota koju zlo ne može pobijediti. Bog je čista ljubav koja se ne da slomiti ni grijehom, ni odbacivanjem, ni sramotom, niti ikakvom silom zla što svoju okrutnost pokaza bičem, trnovom krunom, porugom, križem, čavlima i kopljem. Božja su vremena i vjekovi. Oduvijek i zauvijek, kazao je biskup.

Naglasio je kako po vjeri u Uskrslog Krista svaki od nas ima dodir vječnosti. Ne samo u budućem životu, nego već sada. Naš vječni život kao da je za sada skriven s Kristom u Bogu. Kad se pojavi Krist, život vaš – to jest slava Boga vječnoga sve će biti drugačije. Nikakvom zlu više nećemo biti podloženi, niti ikakva bol neće nas više moći rastaviti od Božje ljubavi, dobrote i vječnog života.

Biskup  Rogić poručio je kako slaveći Uskrs, slavimo Krista živoga koji nas nije napustio, nego nam se predao i darovao kruh života u svetoj euharistiji. On je naša popudbina, hrana nebesnika već sada darovana.

Vjernicima je zaželio neka im Uskrs bude buđenje vjere u Gospodina. Kliktaj radosti vječnome životu. Nemojmo ni jednu životnu stvarnost, ni muku – ni radost, gledati bez vjere u Uskrsnuće, bez nade u vječni život. Predajmo Gospodinu svaku našu nedoumicu i strah, svaku bol i križ. Dopustimo da nas Uskrs dotakne vječnošću na koju smo od boga pozvani.

Nakon mi snog slavlja prema starom šibenskom običaju brojni vjernici u dvorani biskupske palače biskupima Tomislavu Rogiću i Anti Ivasu osobno su čestitali i zaželjeli sve najbolje prigodom Uskrsa. Misno slavlje pjesmom je animirao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

 

Pogledajte još

Hodočašće župe Šubićevac svetom Josipu u Karlovac.

U subotu, 16. ožujka 2024., u organizaciji Franjevačkog samostana i župe Sv. Ante na Šubićevcu …

Sitno (Radnići): Križni put na otvorenom

U petak 15. ožujka 2024. u zaseoku Radnići, koji pripada Župi sv. Nikole Tavelića Sitno …

Na relaciji Kljaci-Čavoglave-Crivac-Zlopolje -Ogorje održan križni put mladih.

Križni put mladih Šibenske biskupije održan je u subotu 16. ožujka pod geslom „Meni je …