“Pivači svetog Jakova” predstavili nosač zvuka “O Isuse izranjeni”.

U sklopu Dana kršćanske kulture u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, u ponedjeljak 15. travnja predstavljen je nosač zvuka „O Isuse izranjeni“, Pivača svetog Jakova. Riječ je o izdanju koje donosi meditaciju nad sedam posljednjih Isusovih riječi s križa.

Autor meditacija i urednik izdanja je generalni vikar Šibenske biskupije i član „Pivača svetog Jakova“ mons. Marinko Mlakić. Na nosaču zvuka izmjenjuju se tekstovi sa pjesmama prilagođenim temi meditacije. Skladbe koje izvode „Pivači svetog Jakova“ pučki su napjevi ili djela poznatih autora duhovne glazbe. Posebna zahvala upućena je katedralnoj župi svetog Jakova koja je pokrovitelj izdanja i župniku don Krešimiru Mateši.

Na promocjiji nosača zvuka govorio je član „Pivača svetog Jakova“ Zvonimir Bilušić. Predstavio je „Pivače“. Kazao je kako su oni muška vokalna skupina iz Šibenika osnovana 2011. godine sa željom da pjevaju Bogu na slavu i ljudima na duhovnu korist na prepoznatljiv a capella način. Za svog nebeskoga zagovornika odabrali su sv. Jakova apostola, zaštitnika Šibenske katedrale. Na repertoaru Pivača nalaze se pjesme duhovnog i domoljubnog karaktera koje izvode na sv. misama, koncertima i drugim prigodama. Osim obrada poznatih skladbi Pivači izvode i autorske skladbe koje su nastale u određenim situacijama i potaknute raznim događajima. Pivače vodi Ana Gović Blaće, kazao je Bilušić.

Prigodno se obratio i šibenski biskup Tomislav Rogić. „Sedam Posljednjih Isusovih riječi s križa izgovorene su na vrhuncu boli i patnje, izgovorene u posljednjim trenucima Isusova čovještva koje dovršava misiju koju mu je povjerio Otac nebeski. Te riječi odjekuju neusporedivom težinom i značenjem.Teško ih je objasniti, doživljavati, osluškivati, a one grme već 2000 godina. U njima je sažeta poruka Raspetog, izranjenog Spasitelja. Da bi ih mogli slušati dušom i umom traži se tumačenje koje neizostavno dolazi od drugih odlomaka Svetoga pisma, gdje su predskazane i nagoviještene kako im bit ne bi ostala skrivena. Upravo to susrećemo u meditacijama mons Mlakića o posljednjih sedam Riječi. Za dublje poniranje u njih nedostaju druge dimenzije doživljaja, uprizorenja. Upravo to nam pokušavaju pružiti Pivači sv. Jakova svojom vokalnom izvedbom pjevajući izranjenom Isusu“, poručio je biskup Tomislav Rogić.

Recenziju nosača zvuka „O Isuse izranjeni“ napiso je vokalni pedagog, pjevač i dirigent Bojan Pogrmilović. Kako nije bio u mogućnosti biti u Šibeniku na promociji recenziju je pročitao mons. Mlakić. „Pivači sv. Jakova za mene su bili velika nepoznanica. Moje iznenađenje je bilo tim veće kada sam preslušao njihov, s jedne strane ambiciozan, a s druge strane vrlo skroman uradak. Iako sam znao da iz Šibenika ne može doći ništa loše, kada je pjevanje u pitanju, ugodno me je iznenadila visoka razina i kultiviranost meni nepoznatog ansambla kojega nikada nismo čuli na nekom natjecanju zborova. A imali bi što reći.“, napisao je Bojan Pogrmilović.

Naglasio je kako nosač zvuka naziva „O, Isuse izranjeni“ ima zaista mnogo kvaliteta. „Prije svega to je odličan koncept, koji podrazumijeva kvalitetan izbor tekstova i kvalitetan izbor pučkih i komponiranih napjeva koji su se skladno mogli uklopiti. Mislim da je dramaturgija cijelog CD-a tako dobro napravljena da bi mogla biti gotovo kao podloga za neko korizmeno prikazanje. Kao autor izbora tekstova potpisan je don Marinko Mlakić. Pretpostavljam da je krajnji spoj s glazbom nastao u suradnji s Anom Gović Blaće koja potpisuje glazbeno vodstvo Ansambla. Sugestivnosti CD-a , kojeg sam prvo u jednom dahu preslušao, a kasnije još mnogo puta, svakako pridonose sjajni govornici tekstova: Marina Jurković i don Marinko Mlakić. Glazbena komponenta sastoji se od više čimbenika. Prije svega tu je odličan odabir skladbi i pučkih napjeva. Da spomenem autore i obrađivače: Rudolf Taclik, Vladan Vuletin, Šime Marović, Nikica Kalogjera, Petar Zdravko Blajić, Miho Demović. Zatim tu je i nekoliko odličnih obrada za muški sastav koje potpisuje Ana Gović Blaće. To znači da smo u njoj dobili još jednu kvalitetnu skladateljicu pa jedva čekam da čujem i neke njene druge uratke“.

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …