Odražani „Dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije“

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, u prvu nedjelju Došašća 27. studenog predvodio je svečano Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Srimi prigodom   manifestacije „Dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije“, koja se održala trinaesti put. Koncelebrirao je župnik u Srimi  don Anto Pavlovića i nadbiskupov tajnik don Dino Mustafi.

Srdačno zahvaljujem Zajednici Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije za poziv da, zajedno sa svima vama, sudjelujem na obilježavanju 13-ih dana kulturne baštine Hrvata BiH i da predvodim ovo svečano Misno slavlje u župi Srima, čiji je nebeski zaštitnik blaženi Alojzije Stepinac. Najiskrenija hvala šibenskom biskupu Tomislavu, s čijim blagoslovom se događa ovo Euharistijsko slavlje, te župniku don Anti i svim župljanima za prijateljsku otvorenost i velikodušnost, kojom su nas primili i ugostili. I poseban pozdrav svima vama iz Zajednice i organizacijskog odbora, koji svojim djelovanjem pokazujete koliko živo želite čuvati kulturne i druge veze s krajevima iz kojih potječete. I naravno srdačan pozdrav i zahvala predstavnicima lokalne i županijske vlasti, koji vas podržavaju u vašim plemenitim nastojanjima da, njegujući baštinu svojih rodnih krajeva ili krajeva svojih predaka, obogaćujete kulturni život ove županije i tako povezujete hrvatski narod iz različitih krajeva. To oplemenjuje i obogaćuje i vas, koji ste doselili, i vaše prijatelje, koje ste ovdje našli. I jer je važno i potrebno da se to radi i da u tomu budete otvoreni i ustrajni, zato ponizno molimo: Neka dragi Bog, po zagovoru blaženog Alojzija i svih ostalih hrvatskih blaženika i svetaca, blagoslovi vas i svako vaše nastojanje u tom smislu, poručio je u homiliji nadbiskup Vukšić.

Danas je prva nedjelja Došašća kojom cijela Crkva započinje vrijeme priprave za obilježavanje svetkovine Božića. Njome svečano proslavljamo uspomenu na rođenje Spasitelja svijeta, Isusa Krista, koji je postao čovjek i u sebi na savršen način ostvario susret i prijateljstvo Boga i čovjeka. Također, svatko od nas vjernika ovom nedjeljom započinje razdoblje svoje osobne priprave za duhovni susret s Gospodinom koji mu dolazi, kazao je nadbiskup.

Naglasio je kako u odlomcima iz Svetoga Pisma, koji se danas navješćuju vjernicima po cijelom svijetu, dominiraju dvije teme. Jedna je dolazak Gospodinov a druga je budnost čovjeka. I osim što su to dvije vrlo uočljive tematike, istovremeno se radi o dva kretanja. Jedno je dolazak Božji ususret čovjeku a drugo je čovjekov duhovni hod prema Bogu. Svrha tih dvaju kretanja je susret Boga i čovjeka na način da se, po Božjem milosrđu i po svom obraćenju, čovjek oboži, i da se Isus u njemu na duhovan način očovječi. To jest, poruka je da Bog dolazi prema čovjeku ali je poruka također da Bog susreće samo onoga čovjeka koji je „pripravan”. To jest, onoga čovjeka koji je u duhovnom pokretu obraćenja i želi se susresti s Gospodinom koji dolazi. Ili, kako piše apostol Matej u današnjem Evanđelju, jedno je „dolazak Sina Čovječjega”, a drugo je ostvarenje Isusova poziva učenicima: „Bdijte…!” i: „Budite pripravni”.

Bog je uvijek onaj koji prvi u pokretu. Njegova je inicijativa na koju je čovjek pozvan odgovoriti. Tako je bilo kod povijesnog Isusova dolaska na ovaj svijet. Tako je u primjeru svakoga obraćena čovjeka sve do naših dana i tako će biti ubuduće, sve do posljednjega Isusova dolaska kojega s vjerom očekujemo i za koji se u nadi pripravljamo. I jer nam nije dato znati kada će se to dogoditi, u vremenu nade zlatno pravilo predstavljaju Isusove riječi: „Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi” (Mt 24.42). Ovo „bdijete” svakako ima duhovno značenje kretanja prema Bogu i poziv je na obraćenje, prvenstveno u svrhu naše priprave za vječno spasenje i za konačan Isusov dolazak. Obraćenje nas sprema da na prikladan način dočekamo svetkovinu Božića i da se na ispravan način pripravljamo za vječnost. To posebice naznačuju Isusove riječi: „Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi”, poručio je nadbiskup Vukšić.

 

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …